Za kožu bez bora: Pijte ovaj napitak i neće vam trebati botoks

/

Za časopis Women's Health, Sonja Angelone, nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, kaže kako supa od kostiju može biti rješenje za mladolik izgled, prenosi “Večernji.hr“.

Tokom dugotrajnog procesa kuhanja, hrskavica iz kostiju i vezivno tkivo mesa razgrađuju se u kolagenski protein, koji ostaje u supi, odnosno temeljcu, čak i nakon što procijedite povrće i meso, kaže Angelone.

Smatra se da ovaj napitak, prepun kolagena i drugih hranjivih supstanci, može učiniti kožu blistavom i pomoći u borbi protiv starenja, prenosi The Sun. Kolagenski protein iz supe od kostiju, među ostalim, pomaže u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože.

Kolagen je teško pronaći u namirnicama, što supu od kostiju čini izvrsnim načinom za očuvanje zdravlja kože.

Kako starimo, kolagen postaje sve važniji sastojak koji trebamo dodavati u prehranu. Naša tijela prirodno proizvode kolagen, no taj proces usporava nakon što dođemo do sredine dvadesetih.

Do šezdesete godine, gubimo do 80% prirodnog kolagena.

Trebat će vam meso s kostima – piletina se kuha najkraće, dok govedina i janjetina nešto duže.

Što duže kuhate, to bolje. Nakon što odvojite meso s kostiju, zapržite ih kako biste pojačali okus, zajedno s povrćem po izboru. Zatim, sve prebacite u lonac i prelijte vodom.

– Možete dodati i malo sirćeta kako bi se hrskavica lakše rastopila i oslobodila svoje hranjive supstance – kaže Angelone.

Nakon kuhanja, procijedite meso i povrće i dobit ćete tekuće zlato – temeljac od kostiju. Može se koristiti za supe, variva i razne obroke. Osim toga, možete ga piti poput čaja ili kafe kada god poželite topli napitak.

spot_img

Povezani postovi

Narodna vjerovanja o polu djeteta: Zabava ili stvarnost?

Od davnina, ljudi su se trudili da predvide ili...

Kako smršati uz pomoć zdravih namirnica

Vrsta hrane koju unosimo ima veliki utjecaj na naš...

Konzumacija ove namirnice samo jednom sedmično može poboljšati zdravlje srca

Kako naučnici i zdravstveni stručnjaci sve više diskreditiraju ultra-prerađenu...

Zablude o prirodnim alternativama za šećer

Radi zdravije ishrane, neki ljudi izbjegavaju običan šećer i...