Ako volite čokoladne poslastice, ali tražite zdraviju alternativu, ovi veganski brownies od batata su savršen izbor!
Mekani, sočni i puni bogatog čokoladnog okusa, ovi brownies su napravljeni od prirodnih sastojaka bez rafiniranog šećera i glutena. Batat im daje savršenu teksturu i blagu slatkoću, dok bademovo brašno i kakao prah osiguravaju hranjivost i intenzivan okus.
Lako se pripremaju, a idealni su za sve koji žele uživati u slatkom zalogaju bez grižnje savjesti. Probajte ih i uvjerite se koliko zdrava poslastica može biti ukusna.
Sastojci:
- 1 veliki batat (slatki krompir)
- 1/2 šolje bademovog brašna
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/2 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
Po želji: veganske čokoladne kapljice, sjeckani orašasti plodovi
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Ogulite i isjecite batat na manje komade, zatim ga skuhajte na pari ili u vodi dok ne omekša. U zdjeli izgnječite batat dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte bademovo brašno, kakao prah, javorov sirup, otopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanilije, prašak za pecivo i so. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji dodajte čokoladne kapljice ili sjeckane orašaste plodove i lagano ih umiješajte u smjesu.
Smjesu izlijte u pripremljeni pleh i poravnajte površinu špatulom. Pecite 25-30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite brownies da se hlade u plehu najmanje 10 minuta prije nego što ih izrežete i poslužite.
Uživajte u zdravoj i ukusnoj poslastici, prenosi Radio Sarajevo.