Redovno konzumiranje paradajza donosi mnoge koristi zahvaljujući bogatstvu nutrijenata poput kalija, vitamina C, vlakana i antioksidansa. Posebno je koristan za zdravlje srca jer sadrži likopen i kalij, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti, piše verywellhealth.com.
Antioksidansi u paradajzu smanjuju upale i ubrzavaju oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti. Kuhani paradajz ima pojačanu apsorpciju likopena, što se povezuje s manjim rizikom od raka prostate i boljom plodnošću kod muškaraca. Karotenoidi poput luteina i zeaksantina mogu štititi mozak i smanjiti rizik od demencije.
Paradajz ima nizak glikemijski indeks i sadrži spojeve poput naringenina koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Osim toga, doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju zahvaljujući vitaminima A i C te hlorogenskoj kiselini.
Sirov paradajz je niskokaloričan, sadrži puno vode i doprinosi hidrataciji organizma, a termičkom obradom se pojačava djelovanje njegovih zaštitnih antioksidansa, prenosi Faktor.