Ako tražite lagan i brz obrok koji ne opterećuje stomak, a uz to je idealan za tople ljetne dane, pileće pljeskavice su pravi izbor.
Pileće bijelo meso važi za jedno od najzdravijih i najlakših vrsta mesa, koje se brzo priprema i savršeno kombinuje sa gotovo svim prilozima. Iako ga većina koristi u klasičnim formama – pečeno, grilovano ili pohovano – postoji mnogo kreativnijih načina da ga uvrstite u ishranu.
Vrijeme pripreme je 35 minuta.
Sastojci:
- 1 kg pilećeg bijelog mesa
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja palente
- 4 čehna bijelog luka
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mješavine suhih začina
- 1 kašičica mljevene aleve paprike
- 2 kašike senfa
- 2 jajeta
- grilovano povrće kao dodatak (po izboru).
Priprema:
Pileće bijelo meso usitnite u sjecku ili blenderu dok ne dobijete sitnu masu. U velikoj posudi pomiješajte usitnjeno meso sa palentom, uljem, izgnječenim bijelim lukom, senfom i jajima. Zatim dodajte so, suhe začine i alevu papriku. Sve sastojke temeljno sjedinite dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Pomoću kašike vadite smjesu i oblikujte manje pljeskavice, debljine po želji. Pljeskavice pecite na dobro zagrijanom električnom grilu, gril tiganju ili običnom tiganju sa minimalno ulja.
Pecite ih s obje strane po tri-četiri minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu pečene iznutra, piše Avaz.