Sočne pileće pljeskavice

/

Ako tražite lagan i brz obrok koji ne opterećuje stomak, a uz to je idealan za tople ljetne dane, pileće pljeskavice su pravi izbor.

Pileće bijelo meso važi za jedno od najzdravijih i najlakših vrsta mesa, koje se brzo priprema i savršeno kombinuje sa gotovo svim prilozima. Iako ga većina koristi u klasičnim formama – pečeno, grilovano ili pohovano – postoji mnogo kreativnijih načina da ga uvrstite u ishranu.

Vrijeme pripreme je 35 minuta.

Sastojci:

  • 1 kg pilećeg bijelog mesa
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja palente
  • 4 čehna bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mješavine suhih začina
  • 1 kašičica mljevene aleve paprike
  • 2 kašike senfa
  • 2 jajeta
  • grilovano povrće kao dodatak (po izboru).

Priprema:

Pileće bijelo meso usitnite u sjecku ili blenderu dok ne dobijete sitnu masu. U velikoj posudi pomiješajte usitnjeno meso sa palentom, uljem, izgnječenim bijelim lukom, senfom i jajima. Zatim dodajte so, suhe začine i alevu papriku. Sve sastojke temeljno sjedinite dok se ne dobije kompaktna smjesa.

Pomoću kašike vadite smjesu i oblikujte manje pljeskavice, debljine po želji. Pljeskavice pecite na dobro zagrijanom električnom grilu, gril tiganju ili običnom tiganju sa minimalno ulja.

Pecite ih s obje strane po tri-četiri minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu pečene iznutra, piše Avaz.

spot_img

Povezani postovi

Šta je zdravije piti ujutro – mlijeko ili sok od narandže? Evo šta kaže nauka

Stručnjaci savjetuju da svakako birate organsko mlijeko, iz domaćeg...

Mistična pećina u BiH i njeni tajni putevi: Turistička atrakcija poznata po legendama

Dolinom Drinjače u podnožju planine Konjuh prostire se općina...

Bolji od surutke, 50 grama dnevno dovoljno za izbacivanje toksina

Mladi sir, poznat i kao svježi sir, bogat je...

Izbjegavajte ih: Ovo su najgori jutarnji napitci za vašu energiju

Jutro je vrijeme kada našem organizmu najviše prija nježan...