Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog s Harvarda i vodeći stručnjak za crijeva, otkrio je iznenađujući popis naizgled zdrave hrane koju izbjegava kako bi zaštitio zdravlje crijeva i spriječio upalu.
Dr. Sethi je upozorio je da ljudi konzumiraju “skrivenu” ultra-prerađenu hranu, konzervanse i sladila u raznim grickalicama i preljevima za salatu.
Rekao je da ih zavaravaju proizvodi koji se čine zdravim opcijama, ali možda nisu.
Granola, voćni jogurt, žvakaće gume
Među najgorim “prijestupnicima” su granola, voćni jogurti i žvakaće gume bez šećera, a sve se to često prodaje kao zdrave opcije, ali zapravo može doprinijeti upali i lošem zdravlju crijeva.
Energetske pločice su također na njegovoj crnoj listi.
– To su u osnovi slatkiši prepuni emulgatora, lažnih vlakana i ulja sjemenki – rekao je u objavi na Instagramu.
Emulgatori, koji se obično koriste za povećanje volumena i konzerviranje prerađene hrane poput jogurta i žitarica za doručak, mogu promijeniti strukturu sluznice crijeva.
Kada se ovi aditivi unesu u probavni sistem, oni stvaraju grudvice nalik gelu koje mogu ometati probavu i poremetiti ravnotežu mikroba u crijevima.
Teoretizira se da to može ometati prirodno odvajanje masnog sloja i sloja vode u crijevima, što povećava rizik od bakterijskih infekcija.
Umjesto da posegne za praktičnom, ali visoko prerađenom grickalicom, ovaj ljekar se odlučuje za šaku orašastih plodova ili voća s maslacem od orašastih plodova.
Naime, orašasti plodovi sadrže proteine i omega-3 masti te su prirodno bogati vlaknima koja su povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.
Puni dodanih šećera
Ta vlakna, također, pomažu u sprečavanju zatvora, pomažu probavi i produžuju osjećaj sitosti.
Voćni jogurti i oni s raznim aromama, koji se doimaju zdravo, jednako su loši.
Dr. Sethi je rekao da su često puni dodanih šećera i umjetnih aroma.
– Granola s dodanim šećerima često je gora od deserta – rekao je.
Umjesto toga, gastroenterolog preporučuje započeti dan zdjelom zobenih pahuljica ili običnim jogurtom s bobičastim voćem i chia sjemenkama.
Bobičasto voće, poput borovnica i chia sjemenki, prepuno je antioksidansa koji mogu pomoći tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji se povezuju s bolestima poput dijabetesa i raka.
Dr. Sethi je istaknuo da treba pripaziti na grickalice i začine koji se prodaju kao “bez šećera” ili “zdravi”.
– Žvakaća guma bez šećera sadrži umjetna sladila poput sorbitola koja mogu izazvati plinove, nadutost i proljev – rekao je.
Umjesto toga, dr. Sethi preporučuje nakon obroka žvakanje sjemenki komorača, koje su prirodno bogate željezom, cinkom i kalcijem, kako biste pomogli probavi i osvježili dah.
Na popisu namirnica koje treba izbjegavati su i unaprijed pripremljeni preljevi za salatu.
– Čak su i “zdravi” preljevi za salatu kupljeni u trgovini često puni ulja koja uzrokuju upale i dodanih šećera. Bolje je da sami napravite svježi preljev od maslinovog ulja, limuna, senfa i začinskog bilja – rekao je doktor.
Rafinirana ulja sjemenki poput ulja uljane repice, soje ili kukuruza također su znak za uzbunu za dr. Sethija jer imaju visok udio omega-6 masti.
Neki tvrde da bi to moglo biti jednako loše, ili čak i gore za srce kao tradicionalne životinjske masti poput maslaca i goveđe ili svinjske masti.
– Pokušajte kuhati s uljem avokada, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, gheejem ili kokosovim uljem kako biste održali zdravlje crijevne sluznice i spriječili upalu – preporučio je stručnjak.
Smanjiti konzumiranje mlijeka
Dr. Sethi, također, preporučuje smanjenje konzumacije mlijeka, a time i mliječnog šećera laktoze, koja može uzrokovati probavne probleme kod osoba s intolerancijom.
– Laktoza može biti iritantna za osjetljiva crijeva i izazvati nadutost ili nelagodu. Umjesto toga, probajte običnu kafu ili dodajte cimet i bademovo mlijeko – objasnio je.
Na kraju, dr. Sethi upozorio je da instant rezanci mogu naštetiti zdravlju crijeva.
– Oni imaju visok udio konzervansa, nisku nutritivnu vrijednost i užasni su za crijevne mikrobe. Najbolje je da rižine rezance s povrćem prelijete supom – kazao je.
Upozorenje stručnjaka dolazi nakon što je novo istraživanje otkrilo da djeca koja imaju prehranu punu zaslađivača mogu imati veći rizik od ranijeg dolaska u pubertet.
Zaslađivači koji se obično nalaze u gaziranim dijetalnim pićima i gumama za žvakanje kao alternative šećeru povezani su s određenim vrstama raka i srčanim problemima.
Sada su tajvanski stručnjaci otkrili da visoki nivoi aditiva, također, mogu kod djevojčica prije osme godine i kod dječaka prije devete godine izazvati preuranjeni pubertet.
Veća konzumacija “dodanih šećera” također je povezana s ranijim pubertetom, što povećava rizik od drugih zdravstvenih stanja, uključujući depresiju, dijabetes, pa čak i rak, piše Daily Mail.