Evropska komisija: Predani smo očuvanju mira i van naših granica

/

Dan Evrope obilježava potpisivanje Schumanove deklaracije 9. maja 1950. godine. Ambiciozan plan za osiguravanje dugoročnog mira u post-ratnoj Evropi smatra se začetkom onoga što će kasnije prerasti u Evropsku uniju.

Iz Evropske komisije istakli su važnost rada na postizanju mira na području kontinenta sada kada svjedočimo invaziji na Ukrajinu te potrebu da evropski narodi budu solidarni i ostanu ujedinjeni.

“Na Dan Evrope, ponavljamo svoju predanost očuvanju mira izvan naših granica. Osigurali smo 50 milijardi eura pomoći za prevazilaženje siromaštva i globalni razvoj, što nas čini najvećim donatorom međunarodne pomoći u svijetu”, ističu iz Evropske komisije.

Napominju kako su na današnji dan stvorene pretpostavke za evropski projekat koji dokazuje da je u zajedništvu snaga.

“Danas, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, podsjećamo na važnost mira. Posvećeni smo više nego ikada, izgradnji snažnijeg, sigurnijeg svijeta unutar i van naših granica”, navedeno je u saopćenju Evropske komisije, prenosi Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...