Sardine biste trebali češće konzumirati, ovo su razlozi

/

Sardine biste trebali početi češće konzumirati zbog njihovog naročito dobrog utjecaja na zdravlje. Evo zbog čega su one konkretno korisne.

Jedva konzerva sardina sadrži 27 posto preporučene dnevne količine kalcijuma. Sardine također sadrže vitamin D, koji je vašem tijelu potreban kako bi apsorbiralo kalcijum. Dakle, ovi hranjivi sastojci će održati vaše kosti jakim.

Sardine su izvor omega-3 masnih kiselina. Zbog čega su nam one potrebne?

“Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje nivo holesterola i rizik od srčanih bolest”, kazala je nutricionistkinja Bethany Keith za magazin Eat This, Not That.

Istraživanje, koje je prošle godine objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine, pokazalo je da konzumiranje najmanje 175 grama masne ribe smanjuje rizik od srčanih bolesti kod zdravih ljudi, ali i kod onih koji već imaju srčana oboljenja.

Sardine sadrže i vitamin B12. Starije osobe, koje imaju stomačne bolove, uglavnom pate od nedostatka ovog vitamina, što dovodi do umora, odnosno nedostatka energije.

Bitno je napomenuti da vam B12 neće trenutno “podići” energiju i da je potrebna česta konzumacija sardina kako biste se riješili umora, prenosi Klix. 

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...