Pojašnjenje Centralne izborne komisije BiH: Broj uključuje i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH

/

S obzirom na značajan broj medijskih upita i veliko interesovanje javnosti, iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH o izborima objavili su dodatno pojašnjenje a koje je vezano za broj birača upisanih u Centralni birački spisak za Opće izbore u BiH koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine.

Ukupan broj birača u Centralnom biračkom spisku, zaključno sa stanjem na dan 18. avgust ove godine u 24:00 sata, je 3.368.666. Taj broj uključuje i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH (putem pošte ili u DKP-ima).

– Naglašavamo da Izvode iz Centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH izrađuje na osnovu podataka iz službenih evidencija drugih nadležnih organa.

Evidencije o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine vode nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, evidenciju o državljanstvu Bosne i Hercegovine vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok evidencije o rođenju i smrti punoljetnih državljana BiH vode nadležni matični uredi.

Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) održava i vrši cjelokupnu tehničku obradu svih podataka iz naprijed navedenih evidencija, te ih dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi izrade Izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

Za tačnost i ažurnost podataka potrebnih za izradu Centralnog biračkog spiska odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima.

Jedina evidencija koju Centralna izborna komisija BiH samostalno vodi je evidencija podataka na osnovu kojih je izrađen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za birače iz inostranstva i taj Izvod kreira isključivo na osnovu ličnih prijava birača koji moraju dostaviti odgovarajuće dokaze.

Sva pitanja u vezi sa brojem stanovnika u Bosni i Hercegovini, migracijom, vjerodnostojnošću prijavljenog prebivališta, odnosno ažurnosti evidencija o umrlim licima su pitanja za nadležne organe koji vode i održavaju te evidencije.

Centralni birački spisak je javan i nalazi se na linku Centralna izborna komisija BiH (izbori.ba) i upisom prezimena, imena i JMB-ja je jednostavno moguće izvršiti provjeru da li se ime nalazi na CBS-u za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine, navode iz Ureda za informisanje Centralne izborne komisije BiH

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...