Mnogi roditelji znaju koliko su opasne alergije na orašaste
plodove. Danas medicinski stručnjaci izvještavaju da postoji nova opasnost od
alergije na drugu hranu, koja je jednako ozbiljna. Nažalost, ovo je osnova
prehrane već desetljećima i moglo bi biti teže za iskorjenjivanje sa svih
mjesta na koja djeca odlaze.
WebMD je saopćio da je anafilaksija izazvana hranom
(alergijske reakcije) dovela do povećanja broja hospitalizacija kod djece
između 2006. i 2012. godine za 25 posto, prema analizi podataka pedijatrijske
bolnice, obavljenoj 2019. Iako su godinama kikiriki i neki orašasti plodovi
krivci za alergijske reakcije, kravlje mlijeko je sada najčešći uzročnik
alergija na hranu kod djece mlađe od pet godina, prema izvještaju WebMD, piše Eat
This.
Zapanjujući je podatak da kravlje mlijeko čini otprilike
polovinu svih alergija na hranu kod djece mlađe od jedne godine. Carla Davis,
direktorica programa za alergije na hranu u Teksaškoj dječjoj bolnici u
Houstonu rekla je: “Alergija na kravlje mlijeko najneugodnija je od
alergija na hranu. Mnogi ljudi nisu svjesni da može izazvati tako ozbiljnu
anafilaksiju. Ljudi ne razmišljaju o tome koliko je toga u našoj hrani.”
Izvještaj objašnjava da je kravlje mlijeko omiljeno piće za
djecu zbog kalcija, vitamina i drugih hranjivih sastojaka, poput proteina.
Međutim, neke od tih proteina tijelo prepoznaje kao strane i napada ih, što
dovodi do pojave alergijske reakcije. Neki stručnjaci kažu da je zbog toga
toliko važno educirati javnost o opasnostima mliječnih proizvoda danas.
Ako postoje dobre vijesti, to je da kako djeca odrastaju,
izvještaji sugeriraju da neki prevaziđu alergiju na kravlje mlijeko.
zosradio.ba/klix.ba