Danas konsultacije sa Dodikom: Pozvani predstavnici parlamentarnih stranaka

/

Formiranje Vlade RS glavna je tema konsultacija novoizabranog predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Između ostalog, ranije je najavljeno da se od njih očekuje i da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Poziv je upućen svim liderima stranaka u RS.

DNS i SPS se odazvali pozivu, Vukanović odbio

– Sve parlamentarne partije su pozvane, ko dođe, ja ću ih primiti, razgovarati sa njima, vidjeti šta su njihova politička gledanja na RS, oni koji ne dođu i njima hvala. Ko će doći, a ko neće doći, hoće li šepav, ovakav ili onakav, snažan ili nejak to je njihov problem – poručio je Dodik.

DNS i SPS podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva. Odazvat će se pozivu na sastanak.

– Moramo sačuvati institucije RS, ne smijemo dozvoliti da srpski član predsjedništva bude preglasan i uvijek moramo obezbijediti dvotrećinsku većinu za veto srpskog člana predsjedništva – kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Zamjera im to Nebojša Vukanović. Između redova je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti, koju je opisao u svom stilu.

– Ne želim učestvovati u njegovim predstavama i igrokazima, davati nekakav privid legitimiteta i normalnosti njegovim uzurpacijama. Zbog toga Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića se neće odazvati pozivu na lažne “konsultacije” – rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

“Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih”

Na sastanak čini se neće ni PDP-ovci, a isti slučaj je i sa SDS-om. Ranije su iz obje stranke poručili da na sastanak neće doći.

Za razgovore su spremni u NPS-u Darka Banjca. Odzavat će se sastanku i iznijeti svoje stavove.

– Mi hoćemo da budemo dio rješenja. Imamo želju i hoćemo da ostvarimo svoju želju, mi hoćemo da učestvujemo i da damo svoj doprinos kako bi rezultati Vlade RS bili što bolji – poručio je Darko Banjac predsjednik NPS-a.

Nacionalni interesi moraju biti važniji od stranačkih, poruka je iz Ujedinjene Srpske.

– Mislimo da je to čin i demokratske i lične i nacionalne odgovornosti, ali i čin lične kulture. Možete da se ne slažete sa predsjednikom, ali on je predsjednik vaše RS i morate da se odazovete i na sastanku sa njim možete da kažete sve u skladu šta vi ili vaša politička partija mislite – kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Izvor: Avaz

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Da li treba da dođe do spuštanja dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina…

Krivična odgovornost djece. Pitanje je koje je aktuelno još...

Migranti iz Srbije sve češće biraju put ka Bosni i Hercegovini

Direktor srbijanskog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila...

Da li je vakcinacija djece izbor roditelja ili zakonska obaveza?

Dok roditelji sve manje vakcinišu svoju djecu, zdravstveni radnici...

Izvoz električne energije iz BiH manji za 52,7 posto u odnosu na isti period 2023.: Zašto?

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine...