Aida i Samir Omić osumnjičeni za lihvarstvo: Oduzeto im 200.000 KM, ubirali kamatu od 10 posto mjesečno

/

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog sumnje da su kao saučesnici počinili tri krivična djela lihvarstvo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

– Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila 2019. do januara 2023.godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice, bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou – navode iz Tužilaštva TK.

Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata, pojašnjeno je u saopoćenju.

– Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali ugovore o zajmovima na velike novčane iznose, znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile. Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda policijski službenici SIPA-e su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni, te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM – navodi se u saopćenju.

Također, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil “BMW 520D” te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal i predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage. Istraga u ovom predmetu će se nastaviti u narednom periodu, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Crveni alarm za vršnjačko nasilje u BiH: Najnoviji slučaj iz Zenice uznemirio javnost

Zabilježen je još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Bosni...

Zašto slavimo 1. maj kao Praznik rada

Danas, 1. maja, se slavi Međunarodni dan rada, a...

Ugostitelji na Jadranu imaju velika očekivanja od nove sezone, ali su stari problemi ostali

Ugostitelji u Hrvatskoj puno očekuju od proljetne i ljetne...

Skromno: Gdje će radnička klasa za 1. maj, ima li novca za roštilj

Statistika kaže da je prosječna neto plaća u Bosni...