Saraj Čardak Tešanj – Mjesto na kome se spajaju Bosna i Amerika

/

Tešanj je oduvijek važio za mjesto gdje se dobro jelo. Mnogo je tradicionalnih recepata koji su krasili kako porodične trpeze tako i one ugostiteljske. Ali kako to izgleda kada se na trpezi spoje Bosna i Amerika zasigurno zna vlasnik objekta Saraj Čardak u Tešnju.

Ugostiteljski objekat smješten u samom centru grada u neposrednoj blizini Gradine i zasigurno će postati odredište onih koji znaju vrijednost tradicionalne ishrane, ali i onih koji su skloniji modernijim obrocima.

Vlasnik aščinice Nedžad – Nećko Dervišević nam govori kako je došao na ideju za otvaranje ovakvog objekta u Tešnju.

“Ja sam tradicionalan čovjek, volim kulinarstvo i našu tradicionalnu bosansku kuhinju. Spojio sam to što volim i moje iskustvo  koje sam donio iz Amerike i napravio sam nešto lijepo i posebno za moju dušu. To sam naravno htio da plasiram u svom gradu i izgleda da je to uspjelo. Moja ljubav prema tradicionalnim jelima i dugogodišnje iskustvo hodanja po svijetu zasigurno je doprinijelo da sam došao na tu ideju otvaranja jedne lijepe aščinice gdje prvenstveno pružamo kvalitet hrane, ali i poseban ugođaj uživanja u tradicionalnom obroku.“

Iako svjedočimo svakodnevnom odlasku ljudi iz naše zemlje, kako saznajemo od Nedžada, on ipak razmišlja o povratku u svoj rodni grad.

“Ja sam jedan od rijetkih koji je uvijek dolazio u svoj grad otkako sam ga napustio ali vjerovatno ta želja za tim nekim stalnim povratkom mi je udahnula tu ideju da trebam da nešto napravim ovdje lijepo da bi mogao da povučem i taj potez za povratak. Znam kakva je situacija, svjestan sam svega i znam da dosta ljudi odlazi ali vjerovatno sam jedan od tih rijetkih koji je odlučio da se vrati na jedan lijep način. ” – pojašnjava nam Nedžad.

Foto: ZOS radio

Osim tradicionalnih jela aščinica Saraj Čardak se svakako može pohvaliti i tradicionalnim zemljanim posuđem u kojem za svoje goste serviraju delicije poput: bosanskog lonca, tagarice, mućkalica, grah, pura…Posude za ovu namjenu se izrađuju od najkvalitetnije gline u blizini Visočkih piramida po recepturi staroj više stotina godina.

“Ono što je mene natjeralo je da spojim taj kvalitet, ukus i tu tradiciju naših jela na jednom mjestu  jer ja sam poznat barem u mom društvu, u familiji i u određenom krugu ljudi da je moj najveći hobi da volim da pripremam našu tradicionalnu hranu počevši od graha, tagarice, bosanskog lonca, raznih mućkalica… Sve je to došlo onako iz duše  i jednostavno sa dobrim i kvalitetnim ljudima oko mene to sam izgleda i uspio.” – riječi su kojima Nedžad Dervišević opisuje svoju ljubav prema pripremi hrane.

Svi gurmani mogu na svakodnevnom meniju pronaći veliki izbor jela kao što su: Tešanjski sahan, Čikago burger, Ćevapi po vlastitoj recepturi, Saraj pljeskavica, razna vrsta kuhanih jela poput lukovica, gulaša, sarme, punjenih paprika…

Foto: ZOS radio

Duh tradicije ogleda se i u uniformama uposlenih, a one su u obliku tradicionalne bosanske nošnje. Sigurni smo da će oni skloniji tradiciji svratiti na ovo mjesto sa svojim prijateljima kako bi uz kahvu koju „promuhabetiti“, a za one mlađe tu su svako i kvalitetan espresso i NES kafe.

O samim prvim reakcijama gostiju Nedžad kaže:

„Ja sam baš onako iznenađen i to na jedan lijep način pošto je stvarno primljeno lijepo, što bi rekli kod nas u čaršiji ili jesi ili nisi. Sva moja raja a i svi ostali ljudi koji su došli probati hranu su dali pozitivne kritike i naravno da ću se truditi i dalje da kompletna ponuda bude kvalitetna.”

Kvalitetna kuhinja, tradicionalno posuđe i iskustvo uposelnika aščinice Saraj Čardak su garancija dobrog zalogaja. A kako smo saznali uskoro će u funkciju biti stavljen i drugi sprat odnosno Čardak, koji će biti u duhu bosanske tradicije. A tokom mjeseca ramazana gosti će biti i da biraju jela iz posebnog iftarskog menija.

Foto: ZOS radio

Ovu aščinicu možete posjetiti svakog radnog dana od 07 do 15 i subotom od 09 do 16 sati.

Narudžbe i rezervacije: 062/531-702

Više o aščinici Saraj Čardak potražite na Facebook ili Instagram stranici.

spot_img

Povezani postovi

Tešanj: Velike saobraćajne gužve zbog kiše i snijega

Danas se u Tešnju bilježe velike saobraćajne gužve zbog...

Kemalu Ljevakoviću dodijeljena prva nagrada na književnom konkursu u Italiji

Književniku Kemalu Ljevaković je dodijeljena Međunarodna književna nagrada za...

Nova podrška u Maglaju: „Kutak sreće“ mijenja živote djece i roditelja

U Maglaju od skora djeluje Udruženje građana Dnevni centar...

Najava planskih isključenja struje i pregled dežurnih intervencija u općini Tešanj

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas će u...