U ZDK nema promjene skupštinske većine

/

Nakon što su političke stranke NES, SDA, DF i Stranka za BiH dogovorili formiranje nove vlasti u Unsko-sanskom kantonu, na tragu ove vijesti mediji su počeli pisati i špekulisati oko moguće uspostave nove vlasti, odnosno rekonstrukcija Vlade, Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Kao što je poznato u  Skupštini Zeničko-dobojskog kantona SDA ima 11 zastupnika, DF ima 3, a NES 2 zastupnika. Stranka za BiH u ZDK nije zastupljena, ali se računa na 2 zastupnika SBB-a.  To znači 18 zastupnika, a time i većinu, ali ovaj raspored mandata je bio i prije formiranja Vlade na čelu sa strankom Fuada Kasumovića.

Trenutnu većinu u ZDK čine SDP, Naša stranka, Narod i pravda, Bh.
inicijativa-Kasumović Fuad, HDZ, NES i DF + SBB, ali treba imati na umu ključnu činjenicu da NES ne partipicira u novoj Vladi sa 2 nego sa 1 zastupnikom, koji je podjećamo bio i prevaga za formiranje večine u ZDK.Tako da špekulacije ovog tipa u ZDK trenutno ne stoje.

Podsjećamo da je prošle sedmice Skupština ZDK usvojila budžet za 2023. godinu. Mada postoje početne trzavice u funkcionisanju Vlade ZDK, u smislu kompetentsnosti i stručnosti pojedinih ministar, to ne znači da se ova Vlada ZDK neće održati u narednom periodu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Direktorica “Medice” oslobođena optužbe za zloupotrebu položaja, članice NO za nesavjestan rad u službi

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu, nepravosnažnu presudu...

ZDK refundira 50 posto troškova: Neinvazivno prenatalno testiranje sigurno i za majku i bebu

Neinvazivno prenatalno testiranje je postupak kojim je moguće otkriti...

ZDK: Izdat 501 prekršajni nalog, 70 vozača vozilo pod utjecajem alkohola

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su vršene na...

Islamski centar svečano otvoren u Zenici

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio:...