Voće i povrće su osnova zdrave prehrane, ali ako unosimo domaće ne tretirano raznim hemikalijama. Međutim, većina ljudi voće i povrće kupuje u trgovinama, gdje se prodaju proizvodi tretirani pesticidima.
Mnoga istraživanja potvrdila su zdravstvene dobrobiti jedenja voća i povrća, ali šta ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?
Istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG) pokazalo je da više od 75 posto neorganskih svježih proizvoda prodanih u SAD-u sadrži ostatke pesticida. Studija se temelji na federalnim podacima prikupljenim iz hiljada uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća.
Nakon završenog istraživanja EWG je na osnovu rezultata izradio dva popisa: “Dirty Dozen” koji uključuje voće i povrće koje je najviše kontaminirano pesticidima, i “Clean Fifteen” koji uključuje proizvode s najnižom razinom pesticida.
Lauren Manaker je rekla da pesticide ne sadrže samo konvencionalni proizvodi, već i da organski ne znači nužno bez pesticida”.
“Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća. Na primjer, bakreni sulfat, prirodni spoj koji se koristi na određenim usjevima za sprječavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka”, dodala je.
Popis voća i povrća s najviše pesticida: jagode, špinat, kelj, raštika, gorušica, breskve, kruške, nektarine, jabuke, grožđe, trešnje, borovnice, zeleni grah.
Gotovo 65 posto uzoraka “Clean Fifteen” nije imalo vidljive ostatke pesticida. Nešto više od 10 posto “Clean Fifteen” uzoraka imalo je ostatke dva ili više pesticida, a niti jedan uzorak iz prvih šest stavki nije bio pozitivan na više od tri pesticida.
Ovo voća i povrća ima najmanje pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak, šparoga, dinja, kivi, kupus, gljive, mango, slatki krompir, lubenica, mrkva, piše Klix.