Kako će glasati državni zastupnici: Predloženo da ko ruši suverenitet BiH ide u zatvor na 5 godina

/

Kako će glasati državni zastupnici: Predloženo da ko ruši suverenitet BiH ide u zatvor na 5 godina

Također, definira da će se, ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prijenos suvereniteta Bosne i Hercegovine na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nadnacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina. U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja navodi se da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava, suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi ustav, zakone, odluke i druga akta.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Prijedlog ovog zakona ima za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih naših reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji će biti uspostavljen – naveo je predlagač.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je  predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se jačaju kapaciteti ove institucije. Prijedlogom zakona s oznakom “EI”, kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije. Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se ombudsmanima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu s Pariškim principima.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o graničnoj kontroli, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a koji predviđa da se u navedenom zakonu riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, poslanici će se o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja. Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i nekoliko izvještaja i informacija, te davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora, piše Radio Sarajevo. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH ide u novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica

Federacija Bosne i Hercegovine planira novo zaduženje od 50...

Telefoni na čas mogu jedino u svrhu učenja

Sve škole u Srpskoj posjeduju pravilnike koji propisuju u...

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...