Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Max Planck Instituta za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Yale.
Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tijela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.
Njemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dvije grupe dobrovoljaca koji su dobivali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.
Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam sedmica. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.
Dr Marc Tittgemeyer, s Instituta Max Planck za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara “nove veze” u mozgu koje je teško “odučiti”.
“Naša mjerenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvjesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promjene u mozgu, nesvjesno ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera”, pojasnio je.
Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promjene u mozgu također uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim udjelom masti, povećavajući razinu anksioznosti.
Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može povećati rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara, prenosi Klix.