Recept za jelo bez kojeg je iftar u Sarajevu nezamisliv

/

Osnova tope je puter, mileram (po mogućnosti domaći) i slani kajmak. Ostale sastojke dodaje svako po svojoj želji i ukusu.

Topa, kako joj i ime kaže, se topi na laganoj vatri uz mješanje da se sastojci sjedine. Služi se topla. Dio je tradicije u Sarajevu a služi se uz vrele somune koji se umaču u topu. Posebna je legenda kad se topa služi, kao prvo ili drugo jelo tokom iftara.

Taj običaj je od kuće do kuće drugačiji, a često se povede i diskusija da li topa treba da ide prije ili nakon iftarske čorbice.

Kako pripremiti Topu? Tradicionalni recept

SASTOJCI POTREBNI ZA PRIPREMU TOPE

mladi sir
mozzarela
masni sir-Travnički
pavlaka
malo mlijeka
mala kašika brašna
50 gr putera
so

PRIPREMA
U tavu ili aluminijski tanjir staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu, većinom se stavlja ista količina sastojaka.

Sve dobro izmjesati da se istopi i na kraju dodati malo soli.

Po želji mozete staviti jaje ,koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.

Služiti uz vruć somun.

Izvor: N1

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...