Stručnjaci stalno upozoravaju – u domaćinstvu koristimo previše različitih deterdženata i hemijskih sredstava za čišćenje i time trošimo novac i ugrožavamo zdravlje.
Zbog svih navedenih razloga, hemijska sredstva bi trebalo prirodnim sredstvima. Postoje brojne cake za čišćenje prirodnim srestvima, a jedan od njih je i trik za blistavi srebrni pribor za jelo – escajg.
Sastojci:
Ocat
Topla voda
Posuda
Postupak:
Napunite posudu toplom vodom i octom pa u nju stavite srebrni pribor za jelo. Ostavite da stoji pola sata, zatim ga spužvicom istrljajte i krpom osušite.
Pribor za jelo opet će dobiti onaj poželjan sjaj, no treba biti na oprezu: ocat je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro nije dobre kvalitete. Pripazite na količinu octa.
Još nekoliko savjeta
Pomagač je i soda bikarbona. Zagrijte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite escajg. Ako kristiti hladnu vodu srebrne predmete u njoj ostavite za nekoliko sati.
Starom četkicom za zube uklonite nečistoću s nepristupačnih dijelova.
Recepti naših starih preporučuju čišćenje s jestivim uljem i kuhinjskom soli.
Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.
Voda u kojoj se kuhao krompir također može pomoći. Procijedite vodu kroz sito, dodaje malo octa.
Stavite srebro u otopinu pa spužvom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije na srebrnim predmetima.
Izvor: radiosarajevo.ba