Dobro podnosi minuse i tjera šetočine: Ovaj prelijepi cvijet morate imati u svojoj ‘kolekciji’

/

Bugenvilija je ljetna, zimzelena, drvenasta penjačica, porijeklom iz Brazila. Pripada porodici noćuraka, Nyctaginaceae. Najzastupljenija je u primorskim krajevima jer za svoj rast zahtijeva toplinu i sunčan položaj.

Otporna je na hladnoću, ali ne podnosi oštre zime, pa ako ju želimo uzgajati na kontinentu, moramo je saditi u teglu kao stabalce.

Pojavom prvih mrazova unosimo ju u zatvorenu, svijetlu prostoriju na temperaturu od 8 do 12 stepena Celzijusa. Bugenvilija cvjeta od početka ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

Najveći ukras ovoj penjačici čine pricvjetni listići žute, narančaste ili crvene boje. Listovi su joj naizmjenično postavljeni, glatki i šiljasti na vrhovima.

Odgovara joj svako vrtno tlo. Za vrijeme ljetnih mjeseci treba ju obilno zalijevati, a u razdoblju mirovanja vrlo malo ili nikako.

Bugenvilija je krupna, visoka penjačica koja bez problema može narasti više od desetak metara u visinu i nositi golemu količinu lišća i cvjetova. Kako bi podnijela sav taj teret, njeno stablo mora biti snažno i široko.

Upravo zato ova se penjačica ne smije saditi neposredno uz zid kuće, već na udaljenosti od najmanje 30-ak cm. Ali to nije jedino pravilo. Jednaku pažnju važno je posvetiti i dubini sadnje. Naime ove se vrsta, za razliku od većine drugih trajnica, mora saditi dublje nego što je rasla u uzgojnoj posudi.

Bugenvilija (bugenvila, bogumila) biljka je koja voli mnogo sunca, pa o tome svakako treba voditi računa pri sadnji, piše Tportal.hr.Njeno orezivanje možda je nabolje uporediti s orezivanjem vinove loze. Pred sami kraj zime, odnosno prije početka vegetacije, biljke se oblikuju tako da ostavljamo samo glavne grane, tzv. vodilice.

Primjena:

Za prekrivanje ograda i sjenica, posebno dolazi do izražaja ako ju zasadimo na neko izloženo mjesto bez susjednih biljaka; u hladnijim krajevima sadi se u teglu i uzgaja kao stabalce.

Napomena:

Bugenvilija jedna je od rijetkih biljaka koju ne napadaju nikakve bolesti ni štetočine, otporna je na hladnoću, ali ne podnosi jaku zimu, pa se premješta u zatvorene osvijetljene prostore.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Brzi doručak koji vraća u djetinjstvo: Napravite sočne prženice za samo nekoliko minuta

Prženice, zajedno s uštipcima, jedno su od najukusnijih jela...

Trendi frizura za savršenu jesenju promjenu

Ako ste tokom ljeta puštali kosu da naraste, frizeri...

Pčelar otkriva kako prepoznati lažni med

Med je namirnica koja vraća snagu i jača psihu,...

Uspijeva baš svima: Ova biljka čisti zagađen zrak u našem domu

Ako razmišljate kojom sobnom biljkom ove jeseni uljepšati svoj...