Nevjerovatna historija paradajza: Kako je postao popularan sastojak u našim kuhinjama?

/

Paradajz je osnovna namirnica u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Bilo da se koriste u salatama, umacima ili se jednostavno jedu sirovi, dodaju nalet okusa i boje svakom jelu. Ali jeste li se ikada zapitali odakle potječu paradajz i kako je postao tako popularan sastojak u našim kuhinjama?

Oni sigurno nisu bili široko prihvaćeni od samog početka. Zapravo, dugo vremena paradajz se smatrao otrovnim i uzgajao se samo zbog svoje ukrasne vrijednosti.

Historija paradajza je fascinantna i obuhvata vijekove i kontinente. U galeriji otkrivamo nekoliko zanimljivosti o historiji paradajza.

Origin

Paradajz je porijeklom iz Južne Amerike i prvi su ga uzgajali Asteci u današnjem Meksiku.

Spanish Conquistadors

Kada su španski konkvistadori stigli u Južnu Ameriku u 16. vijeku, otkrili su paradajz i donijeli ga u Evropu.

Otrovno voće?

Međutim, Evropljani ga nisu dobro prihvatili, jer su vjerovali da je paradajz otrovan zbog sličnosti sa smrtonosnom biljkom velebilja.

Paradajz prihvaćen kao prehrambeni proizvod

Počevši od 18. vijeka, paradajz je postao široko prihvaćen kao prehrambeni proizvod u Evropi i na kraju je stigao do Sjeverne Amerike.

Nebrojene vrste

Danas je paradajz jedno od najčešće uzgajanih i najkonzumiranijih povrća na svijetu, s nebrojenim vrstama i upotrebama u kulinarstvu.

Osnovni sastojak

Paradajz je osnovni sastojak mnogih kuhinja širom svijeta. Od svježih salata do bogatih umaka za tjesteninu, paradajz dodaje dašak okusa i hranjivosti svakom jelu, piše Radio Sarajevo. 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Objavljena nova lista: Ovo su najpouzdanije marke polovnih automobila

Američki Consumer Reports je napravio veliko istraživanje pouzdanosti polovnih...

Uvrstite ih u svoju prehranu: Ova tri začina ubrzavaju metabolizam i doprinose mršavljenju

Zob je hranjiva, vlaknima bogata, cjelovita žitarica koja čini...

Kako spriječiti proklijavanje krompira: Uz ovaj trik ostaje čvrst i bez klica mjesecima

Ako nemate prikladan prostor za spremanje krompira, ovaj trik...

Ovo vrijedi znati: Koji je najbolji način za čišćenje masnih kuhinjskih pločica i fuga?

Kada ste zadnji put očistili pločice ili kuhinjsku oblogu,...