SDP Tešanj ne podržava odluku o ukidanju timova porodične medicine u PZU Poliklinika „ Medicus“

/

Mi u OO SDP BiH Tešanj smatramo da u središtu sistema pružanja zdravstvene zaštite mora biti pacijent, a da sam sistem mora biti koncipiran na način da se pacijentima omogući dostupna i adekvatna zdravstvena zaštita.

Zbog toga nam je neprihvatljiva odluka menadžementa JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović -Izo” Tešanj odluku o ukidanju timova porodične medicine u PZU Poliklinika „ Medicus“ Vukovo.

Timovi porodične medicine u PZU Poliklinici „ Medicus“ djeluju od 2005 godine i trenutno pružaju usluge primarne zdravstvene zaštite za oko 3.000 pacijenata sa područja Općine Tešanj.

Podsjećamo da ovo nije prvi put da se prijeti ukidanjem timova porodične medicine u PZU Poliklinika „ Medicus“, istu situaciju smo imali i krajem 2019. godine. Tada se SDP Tešanj aktivno uključio u riješavanje ovog problema.  Nadali smo se da je dogovor koji su tada postigli predstavnici  Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK , JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj i PZU Poliklinika  “Medicus” konačan i da ovu temu nećemo više morati otvarati.

Nažalost, polovinom prošle godine počela su ponovna  šuškanja o najavi ukidanja timova porodične ambulante, na što smo mi iz OO SDP BiH tešanj ukazali u jednom od našim saopćenja.

Na 23. sjednici OV Tešanj održanoj 17.marta ove godine vijećnik SDP-a Hasan Galijašević je uputio vijećničko pitanje Zašto UO i Direktor Doma Zdravlja ne produže Ugovor za pružanje usluga porodične medicine sa ZU Medicus?

Iz odgovora koji je uslijedio vidljivo je da se odgovornost pokušava prebaciti na Ministarstvo zdravstva  i Zavod zdravstvenog osigurana ZDK, ali jasno je da potpunu odgovornost za novonastalu situaciju snosi isključivo Upravni Odbor JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj.

Nadalje, nismo sigurni da  JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj u ovom trenutku ima kapacitet za prijem 3.000 novih pacijenata u postojećim ambulantama porodične medicine, te od nadležnih institucija tražimo da utvrdi da li JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj ispunjava sve kadrovske i materijalno – tehničke uslove za pružanje adekvatne usluge primarne zdravstvene zaštite za sve osiguranike sa područja Općine Tešanj u ambulantama porodične medicine?

Zdravstveni sistem treba razvijati na način da prati potrebe pacijenata, a ne jednostrano i praktički „preko noći“ donositi odluke o ukidanju usluga na koje su pacijenti navikli i sa kojim su zadovoljni.

Ovim putem tražimo od Općine Tešanj kao osnivača i menadžmenta JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović-Izo” Tešanj da u što skorijem periodu iznađu konačno riješenje i da se prestanu igrati sa sudbinama oko 3.000 pacijenata koji koriste usluge porodične medicine u Medicus-u.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...

Javni parking u Tešnju dobio punjač za električne automobile

U rad je pušten punjač za električne automobile na...