Mirnes Tukić: “Ponosan sam na mlade Doboj Juga koji se bave sportom i želimo da ih nagradimo”

/

Svjedoci smo čestih objava sportista u kojima iznose svoje žaljenje nerazumijevanjem vlasti za potrebom ulaganja u sport.

No, postoje i one lokalne zajednice koje su u okviru svojih mogućnosti trude ulagati u sport a samim tim i u pravilan razvoj mladih. Jedna od takvih lokalnih zajednica je i Općina Doboj Jug, koja je kroz sistematski pristup oblasti sporta pokušala učiniti najbolje za mlade.

“Općina Doboj Jug zajedno sa mnom na čelu i sa Općinskim vijećem svake godine u budžetu planira veći dio sredstava za finansiranje prvenstveno Sportskog saveza i sportskih klubova. Mi planiramo na godišnjem nivou oko 30 hiljada maraka, za rad Sportskog saveza i udruženja. Iz našeg operativnog budžeta koji iznosi oko 800 hiljada maraka, mi za udruženja građana izdvajamo još oko 20 hiljada što u konačnici znači da izdvajamo oko 50 hiljada KM samo za sport.” – pojašnjava nam Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Osim finansijskih izdvajanja za rad sportskih udruženja i saveza, neophodna je i prateća sportska infrastruktura, koja će mladima ali i onim starijima omogućiti normalan trenažni proces.

“Općina Doboj Jug shodno svojim mogućnostima ulaže i u sportsku infrastrukturu. U proteklom periodu je izgrađen novi stadion sa umjetnom travom, a u toku je i izgradnja jednog sportskog centra u Mravićima, za koji se izdvajaju značajna sredstva. Za stadion sa umjetnom travom smo izdvojili 200 hiljada KM, dok će za Sportski centar u Mravićima biti izdvojeno oko million konvertibilnih maraka. Ako govorimo o Sportskom centru u Mravićima, kroz općinski budžet smo planirali izdvajanje od 100 hiljada KM  i očekujemo podršku od viših nivoa vlasti. Vlada ZDK je za ovaj projekat izdvojila 400 hiljada KM, tako da ćemo ove godine planirati uložiti oko 500 hiljada u ovaj objekat” – kazao je za ZOS radio Mirnes Tukić.

Prema riječima Načelnika općine Doboj Jug opredjeljenje općinske vlasti svakako je omogućavanje što više sportskih sadržaja te ističe:

“Cilj nam je da naša omladina ima gdje izaći, boraviti i korisno provoditi svoje vrijeme. ”

Na prostoru općine Doboj Jug svake godine 1.marta na Dan nezavisnosti se biraju i najbolji sportisti koji su ostvarili zapažene rezultate.  Organizator ove manifestacije je Sportski savez a pokrovitelj Općina Doboj Jug.

“Na toj manifestaciji se prezentiraju naše najbolje sportske nade kao i njihov uspjeh. Općina Doboj Jug zajedno sa Sportskim savezom nagradi najbolje sportiste u smislu stipendiranja kroz godinu dana što je naš mali doprinos njima. S druge strane to je i podstrek svim sportistima sa područja općine Doboj Jug da se trude, da svake godine budu bolji i bolji, kako bi i oni ušli u taj krug stipendiranja, od strane Sportskog saveza i općine Doboj Jug. Ja se zaista evo moram pohvaliti da su naša djeca izuzetno aktivna, da se dosta bave sportom i to nam je jako bitno da ih odvojimo od svih onih poroka koji su danas prisutni.” – zaključuje na kraju Mirnes Tukić, načelnik općine Doboj Jug.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...

Doboj Jug: Potpisani ugovori za općinske stipendije

Danas su u Sali vijeća Općine Doboj Jug uz...