Dom naroda PS BiH usvojio zakone o slobodi pristupa informacijama i ombudsmanu

/

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u drugom čitanju Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza u obrazloženju Zakona o slobodi pristupa informacijama istakao je da je bilo potrebno ispuniti 11 preporuka koje je poslala Evropska komisija, kako bi ovaj zakon bio usklađen sa evropskim standardima.

Usvojenim zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH jačaju se kapaciteti ove institucije, kao i finansijska nezavisnost Institucije ombudsmana, naglašava se njena uloga u jačanju saradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

Usvajanjem ovih zakona ispunjena je još jedna preporuka Evropske komisije.

Delegati su usvojili danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o strancima kojima se želi olakšati boravak digitalnim nomadima u BiH, kao i Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se utvrđuju principi organizacije ovog tržišta i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Namjera Savjeta ministara BiH, koji je predlagač zakona o strancima, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na oblasti izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učešća u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu “plave karte”, kao i iz humanitarnih razloga.

Značajan dio Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi sa oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon, uz koji je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojena i korekcija tehničke prirode, omogućava uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovog sektora u BiH.

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Zakona budu doneseni odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, što je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Želimir Nešković (SDS) predložio je na današnjoj sjednici Doma da se u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku, s ciljem uklanjanja stranih sudija, ali to delegati nisu podžali.

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Pred delegatima su i izmjene i dopune Zakona o VSTS-u BiH kojima se naglašavaju principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a.

Izmjene i dopune Zakona, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interse, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Odredbama ovog zakona se, istovremeno, pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se predviđa da lica sa invaliditetom većim od 80 odsto imaju pravo na znak pristupačnosti i mogu parkirati na označena parking-mjesta.

Dosadašnjim rješenjem to pravo bilo je omogućeno samo licima sa invaliditetom od 100 odsto.

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji porodiljama zaposlenim u institucijama BiH garantuje pravo da nakon porodiljskog odsustva rade pola radnog vremena do jedne godine života djeteta, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine.

Ovo pravo pripada i ocu ako majka za to vrijeme radi ili licu koje se brine o djetetu u slučaju da roditelji nisu živi, napustili su dijete ili ne mogu da se brinu o njemu.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, kao i prijedloga za davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, piše Zenit. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Život strankinja u BiH bez legalizovanog boravka

Suada Mehmeti iz Kosova je sa roditeljima došla u...

Zatraženo povećanje naknade članovima Odbora Agencije za javne nabavke BiH, zasad za 350 KM

Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine predložila je...

Poskupljuju rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu i vjenčani listovi

Vlada Federacije BiH je jučer, na sjednici u Sarajevu,...

U BiH je blizu 17 hiljada korisnika javnih kuhinja

U sklopu kampanje “Niko gladan – Niko sam” u...