Novi udarac za HDZ, stranku napušta i načelnik Vareša Zdravko Marošević

/

Načelnik Vareša Zdravko Marošević napušta Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), saznaje Klix.ba.

U dva izborna ciklusa, od 2004. do 2008. godine i od 2012. do 2016. godine, Marošević je predsjedavao Općinskim vijećem, a 2016. na izborima je izabran za načelnika Vareša, kao i 2020. godine.

On je jedan od rijetkih predstavnika HDZ-a koji je na lokalnim izborima 2016. i 2020. godine izabran za načelnika općine s većinski bošnjačkim stanovništvom.

Marošević je nedavno javno iznio nezadovoljstvo odlukom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da raspusti Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona uprkos dobrim rezultatima.

“Ne znam šta je bila namjera predsjednika HDZ-a, ali vjerujem da je slušao pogrešne informacije i priklonio se strani koja pokušava da i ovo malo Hrvata na području ZDK-a razdvoji, da im smanji politički uticaj i ono za što se deklarativno zalažemo – da većina nikad ne dominira nad manjinom – ne provodi se u ovom slučaju”, rekao je za Oslobođenje i istakao da je taj odbor HDZ-a u ZDK pod vodstvom Ive Tadića ostvario najbolje rezultate.

Marošević je na funkciju načelnika Vareša došao glasovima i Hrvata i Bošnjaka, a kaže da to izuzetno cijeni i da ne gleda ko je i šta je jer kroz cijelu život djeluje prije svega kao čovjek.

Podsjetimo, krajem augusta delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK Ivo Tadić napustio je HDZ BiH.

Ovu informaciju Tadić je obznanio medijima objasnivši da nakon posljednjih događaja u stranci, nelegalno te krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora objavljuje da napušta HDZ BiH, a u kojem je kao utemeljitelj i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata proveo i politički djelovao od osnivanja stranke do danas.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Adil Halilović izabran za predsjednika Općinskog odbora SNAGE NARODA Tešanj, Damir Numić potpredsjednik

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj predano je radio na...

Historija se ponavlja: U SDA Tešanj je i prije trideset godina uvedeno povjereništvo

Nedavnim uvođenjem Povjereništva u OO SDA Tešanj završen je...