Većina u ZDK odlučila nastaviti dalje bez stranke Fuada Kasumovića, danas završni pregovori

/

Većinska koalicija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona je odlučila nastaviti dalje bez zastupnika stranke Fuada Kasumovića (BHI-KF), a na prvoj sjednici birat će se premijer i ministri koji će trebati zamijeniti Amru Mehmedić i, za sada, Vinka Marića.

Koordinacija stranaka koje su činile vlast u Zenčko-dobojskom kantonu jučer su održale sastanak u sjedištu Socijaldemokratske partije (SDP) gdje su prisustvovali zastupnici koji su dali svoje potpise za formiranje nove vlasti bez zastupnika Fuada Kasumovića, što bi značilo da će Zeničko-dobojski kanton uskoro imati novog premijera i ministre.

Stranke koje su činile, ali i dalje čine većinu u ZDK na čelu sa SDP-om i NiP-om, već duže vremena nisu bile zadovoljne odnosima unutar koalicije gdje se često nije uvažavalo mišljenje kolega.

Sve je to kulminiralo i unutarstranačkim nesuglasicama u BHI-KF kada je Alen Kapković odlučio postati nezavisni zastupnik, kao i drugi zastupnici koji su za njim izašli, čime je Kasumović izgubio potrebne ruke u Skupštini ZDK.

Kako saznajemo, osim premijerke Amre Mehmedić i ministra Marića u Vladi ZDK se spominju i još neke smjene ministara i to onih iz redova HDZ-a koje je “postavio” Ivo Tadić koji je prije nekoliko dana napustio HDZ zbog brojnih unutarstanačkih problema koje je iznio u pismu javnosti.

Koaliciji u ZDK pridružili su se nezavisni zastupnici, sa jednim zastupnikom HDZ-a manje (op.a. Iva Tadić) te koordinacija tvrdi da ima dovoljan broj potpisa za novu vladu.

Iako je Fuad Kasumović nekoliko dana unazad obilazio Trojku i održao sastanke sa Nerminom Nikšićem, Elmedinom Konakovićem i Edinom Fortom koji su ga uvjeravali da je vlast stabilna, izgledno je da to nije tako te da su njihovi zastupnici u Skupštini ZDK odredili svoj novi kurs.

Više informacija bit će poznato u toku dana s obzirom da je nastavak sjednice koordinacije planiran danas kada bi se trebala do kraja usaglasiti raspodjela ministarstava, ali i ime za premijera kantona, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...

Adil Halilović izabran za predsjednika Općinskog odbora SNAGE NARODA Tešanj, Damir Numić potpredsjednik

Inicijativni odbor SNAGE NARODA Tešanj predano je radio na...

Historija se ponavlja: U SDA Tešanj je i prije trideset godina uvedeno povjereništvo

Nedavnim uvođenjem Povjereništva u OO SDA Tešanj završen je...