Poslodavci pozdravljaju najavu premijera Nikšića: Setom zakona rasteretiti privredu

/

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozdravljaju izjavu premijera Nermina Nikšića za “Avaz” da se smanjenjem doprinosa mogu stvoriti pretpostavke za rast plaća i poboljšanje statusa radnika.

Svi idu

Direktor Udruženja Mario Nenadić kaže za “Avaz” da poslodavci upravo očekuju da se usvajanjem seta reformskih zakona i smanjenjem nameta privredi osigura rast plaća radnika.

– Nema logike i nije prihvatljivo da, pored doprinosa od 41,5 posto, velikih poreskih opterećenja i više od 3.200 parafiskalnih nameta, poslodavci sami podnesu ovaj teret. To nije moguće, privreda se na taj način neće razvijati, radnicima će plaće stagnirati i napuštat će BiH. Imamo nerazvijen sistem uvoza radne snage, nekonkurentni smo u pogledu izvoza i mi stvarno očekujemo da će Vlada FBiH što prije zakazati sastanak i predstaviti svoje ideje – kaže Nenadić.

Iz Vlade FBiH ne žele saopćiti detalje dok svi prijedlozi ne budu finalizirani. Detalje o tekstu Zakona o minimalnoj plaći u FBiH i drugim aktima koji su u pripremi nemaju ni u Udruženju poslodavaca.

Konačno rješenje

Nenadić podsjeća da poslodavci već sedam godina očekuju propise koji bi smanjili opterećenje privrede i očekuju da konačna rješenja brzo budu usaglašena u trokutu Vlada FBiH – sindikat – poslodavci.

– Usvajanje seta reformskih zakona trebao bi biti samo jedan zamajac, a potreban nam je širi kišobran pod kojim bi se osigurali razvoj, prije svega, malih i srednjih preduzeća i zadržavanje radnika u BiH. Zato ne mislimo da će Vlada FBiH ići samo sa Zakonom o minimalnoj plati, od kojeg većina radnika ne bi ni imala koristi. Insistiramo na usaglašenim rješenjima koja bi vodila do povećanja svih plata – ističe Nenadić.

Set reformskih rješenja

– Bez seta reformskih rješenja, prema procjenama s terena, došlo bi do gašenja većeg broja radnih mjesta, jer poslodavci s ovim opterećenjima ne bi bili u prilici podići ni minimalne, a kamoli sve druge plate – ističe Nenadić.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...