Nezir Pivić novi premijer ZDK, danas potvrda

/

Novu većinu u Skupštini ZDK čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika.

Oni u Skupštini ZDK imaju 20 zastupnika SDA jedanaest, DF tri, SBB dva i NES jednog, dok su samostalni zastupnici koji su se pridružili novoj većini Ivo Tadić koji je napustio HDZ BIH, te Alen Kapković i Amela Granić koji su napustili BHI KF.

SDA ZDK će dati ime mandatara i to će gotovo izvjesno biti Nezir Pivić, te će dobiti četiri ministarstva.

Kadrovi SDA će rukovoditi ministarstvima unutrašnjih poslova, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Prema saznanjima Vijesti,  Ministartvo pravde je pripalo SDA Zenica,  SDA Kaknja je dobila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok su  SDA Visoko i SDA Tešanj su pripali resori unutrašnjih poslova odnosno poljoprivrede.

Na istim pozicijama trebali bi ostati ministri iz DF-a i NES-a koji su već ranije obnašali funkcije. Ministrica finansija Dženanu Čišiju (DF) će zadržati funkciju i nakon formiranja nove Vlade ZDK. Na čelu Ministarstva za boračka pitanja, će i dalje ostati Adnan Sirovica iz DF, dok će  i kadar NES-a Samir Šibonjić, ostati na poziciji ministra privrede.

Tri ministarstva trebaju pripasti nezavisnim zastupnicima. Kandidat Alena Kapkovića za promet i komunikacije je Adnan Šabani, dr. Amela Granić će dati kandidata za zdravstvo, a Ivo Tadić za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Vlada ZDK finansira izradu Registra kućnih ložišta, planirana izgradnja savremenih deponija u Kaknju i Maglaju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Izvještaj o zaštiti okoliša...

SNAGA NARODA u ZDK je “ugasila” stranku NES (NARODNI EUROPSKI SAVEZ)

Odlaskom Rame Isaka iz NES-a i njegovim ulaskom u...

Stranka za BiH i DF se izjasnili: U Tešnju podržavaju kandidata za načelnika iz SDA

Kako još uvijek nezvanično saznajemo lokalni općinski odbori Stranke...