Profesor Nedžad Korajlić o učestalim slučajevima femicida: Nasilnici moraju biti pod pojačanom kontrolom

/

Ista pitanja i iste dileme vise u zraku nakon svakog novog ubistva koje je moglo biti spriječeno, a o čemu su pojedinci, nevladine organizacije i eksperti govorili u bezbroj navrata do sada.

Nizama Hećimović koju je ubio Nermin Sulejmanović, te Emira Maslan koju je usmrtio bivši partner Anel Bećirović, te Sarajka Alma Kadić koju je godinama zlostavljao i ubio Eldin Hodžić, žene su koje, i pored više prijava za nasilje u porodici, sistem nije zaštitio.

Sudske odluke

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić kaže za „Avaz“ da se na isti način kako se ponavljaju i naša pitanja, analize i preporuke, nažalost ponavljaju i ovakva krivična djela.

– To je žalosno i poražavajuće. Izgleda da su svi poklopili uši, pa i oni koji bi trebali da odlučuju o tome i izgleda da je ovo što mi radimo samo „mlaćenje prazne slame“. Ipak, mislim da nije, da mi moramo o tome da pričamo, glas akademske zajednice i medija mora doprijeti primarno do žrtava, ali i onih koji su u institucijama i koji svojim odlukama mogu osigurati rješenja na prevenciji i represivnom djelovanju – kaže profesor Korajlić.

Dodaje kako bh. vlasti i institucije moraju imati odgovorne i kompetentne kadrove, a ustanove za izvršavanje krivičnih sankcija moraju imati kapacitete za osuđene, kako ne bi ponovili krivično djelo.

– Da li u tom dijelu sudovi donose ispravne odluke? Sud radi na osnovu onoga što mu dostavi Tužilaštvo, a Tužilaštvo ono što mu dostavi policija. Često imamo situaciju da sudske odluke padaju, jer u lancu imamo grešku koja se ne smije ponavljati. Grešku u smislu prikupljanja činjenica koje mogu da posluže kao dokaz. Vjerujem u institucije sistema i građane, koji trebaju svakodnevno da prijavljuju bilo koji oblik nasilja, na poslu, u komšiluku ili bilo kom drugom mjestu. Moramo imati solidarnost u prijavljivanju ovih krivičnih djela – ističe Korajlić.

Manjak sredstava

Često nam se dešava da su žrtve femicida osobe koje su već bile podvrgnute nasilju, a izvršioci osobe koje su već bile osuđivane, a morale su biti pod pojačanom kontrolom.

– Tu pojačanu kontrolu moraju raditi i policija, i centri za socijalni rad, i druge institucije, ali izgleda da nemamo dovoljno kompetentnih osoba za takve zadatke. Mnogo policijskih službenika nedostaje u sistemu, neki su preopterećeni, a osuđenik je u mogućnosti da ponovi krivično djelo zbog našeg neodlučnog djelovanja, jer vlast ne osigurava dovoljno sredstava za školovanje ili dodatno usavršavanje službenika – kaže Korajlić.

Kaznena politika

Kaznena politika podložna je promjenama, zaključuje Korajlić, ali suštinski problem vidi u operativnoj kontroli potencijalnih izvršilaca. Problem je i u ranom prepoznavanju kriminalnog ponašanja, te odgovornosti i reakciji na svaki oblik nasilja u našem okruženju, piše Avaz.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...