Znate li koje ulje je najbolje za naše zdravlje?

/

Kako biste sačuvali svoje zdravlje, između ostalog trebate obratiti pažnju i na vrstu ulja koje koristite u pripremi hrane.

Istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry je pokazalo da je maslinovo ulje najbolje zato što ono bolje podnosi visoke temperature, a samim tim omogućuje zdraviju pripremu namirnica.

U istraživanju su korištene četiri vrste ulja: maslinovo, suncokretovo, sojino i kukuruzno. Ulja su zagrijana na temperaturama od 160 do 180 stepeni Celzijusa te ponovo korištena 10 puta.

Jedino je maslinovo ulje uspjelo zadržati kvalitetu. Ono, između ostalog, sadrži omega-6 i omega-3 masne kiseline te oleinsku kiselinu koja smanjuje rizik od nastanka raka.

Ranije je dokazano i da su ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje u većoj mjeru imaju viši nivo osteokalcina, odnosno proteina koji pomaže u jačanju kostiju, piše Klix.

spot_img

Povezani postovi

Sačuvajte biljke od smrzavanja uz pomoć jednostavnih savjeta

Hladni dani i mraz u zimskoj sezoni su svakodnevnica,...

Dini Merlinu dodijeljena nagrada za životno djelo ‘25. novembar’

Kako stoji u pojašnjenju Stručnog žirija koji je odlučivao...

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...