Inflacija u BiH nastavila usporavati

/

Inflacija u Bosni i Hercegovini je nastavila usporavati pod uticajem baznog efekta i pada cijena goriva, te je u novembru iznosila 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH bile su u prosjeku niže za 0,1 odsto u novembru u odnosu na oktobar, objavila je Agencija za statistiku BiH. Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli režijski troškovi za 0,5 odsto, te restorani i hoteli za 0,7 odsto. Istovremeno, pojeftinili su odjeća i obuća za 1,7 odsto,  te prevoz za 1,9 odsto.

Na  godišnjem nivou indeks potrošačkih cijena u novembru veći je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,7 odsto.

Inflaciju su najvećim dijelom generisali hrana i bezalkoholna pića koji su u prosjeku bili skuplji za 4,1 odsto, potom alkoholna pića i duvan koji su poskupjeli za 4,8 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće  5,7 odsto, te zdravstvo za 3,2 odsto, itd. Prosječan pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće za 8,3 odsto, stanovanja i režijskih troškova za jedan odsto, te prevoza za 7,5 odsto.

U periodu januar-novembar 2023. u odnosu na isti period prošle godine inflacija je iznosila 6,5 odsto. Ova brojka vrlo je blizu procjene koju je u jesenjim procjenama iznijela Centralna banka Bosne i Hercegovine a koja je prognozirala inflaciju od 6,1 osdto za 2023. godinu.

Inflacija u BiH usporava od početka godine s izuzetkom avgusta, kada je zabilježila rast, prenosi Indikator..

Izvor: nezavisne.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...