Pokrenuta inicijativa za obavezan upis krvne grupe u ličnu kartu u BiH

/

Prema nedavnim podacima objavljenim od strane World Population Review, 36 posto stanovništva Bosne i Hercegovine ima krvnu grupu A+, dok 31 posto posjeduje krvnu grupu O+. Interesantno je da se krvna grupa B+ javlja kod 12 posto stanovnika BiH, dok se krvna grupa A- nalazi kod 7 posto populacije. Krvna grupa AB+ prisutna je kod približno 6 posto stanovnika, O- kod približno 5 posto, dok se krvna grupa B- pojavljuje samo kod 2 posto stanovništva.

Navedeni podaci ukazuju na raznolikost krvnih grupa u BiH, pri čemu se posebna pažnja pridaje rijetkoj krvnoj grupi A-. Ova grupa dijeli treće mjesto po zastupljenosti u zemlji s Brazilom (8 posto) i Norveškom (7,4 posto). Također, važno je napomenuti da 14 posto stanovnika BiH ima negativan Rh faktor.

Budući da poznavanje krvne grupe može biti ključno u hitnim situacijama, u BiH je prije više od deset godina donesen zakon koji omogućava građanima da u svojoj ličnoj karti imaju evidentiranu ovu informaciju.

Uprkos tome, zbog visokih troškova potrebnih potvrda, malo je građana koji koriste ovu opciju. Federalna zastupnica Amra Junuzović-Kaljić nedavno je podnijela inicijativu za subvencioniranje troškova potvrda o krvnoj grupi prilikom izdavanja lične karte, kako bi se potaknuo veći broj građana na evidentiranje ove važne informacije.

U ličnu kartu BiH može se unijeti podatak o krvnoj grupi na zahtjev građanina, uz priloženu potvrdu ovlaštene zdravstvene ustanove koja sadrži relevantne informacije o krvnoj grupi.

Ovaj korak može biti ključan u hitnim medicinskim situacijama gdje je brza identifikacija krvne grupe od presudnog značaja, piše Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...