Nada nakon 30 godina ostala bez posla, Služba joj dokupila staž

/

Služba za zapošljavanje TK predstavila je pozitivan primjer dokupa staža. Naime, kako navode iz Službe prema statistikama i analizama tržišta rada pripada skupini najtraženijih zanimanja u Bosni i Hercegovini, a prema mišljenju većine osoba koje su zaposlene ili su to bile u ovoj industriji prefiks naj u superlativu sa tim i završava.

Naime, jedino pozitivno je da je zanimanje najtraženije, a u svakom drugom pogledu je suprotno od pozitivnog, jer u obućarskoj industriji uglavnom su najniže uplate za poreze i doprinose, najniže plate za najveći broj sati i najteže je povezati staž kada se radnik nađe na pragu penzije.

U prilog ovome je priča pedesetdevetogodišnje Tuzlanke Nade Ivaković koja je svoj radni vijek provela u obućarskoj industriji, piše Tuzlainfo.

Primjer Nade Ivaković

Nakon što je preko 31 godinu radila u različitim obućarskim pogonima na području Kantona i neznatno se približila zasluženoj penziji, u maju prošle godine ostala je bez posla zbog zatvaranja kompanije.

Gubitkom posla, Nada je najprije otišla u Poslovnicu PIO-a da provjeri da li postoji način da ode u mirovinu sa mjesta na kojem se trenutno nalazi. Saznala je da to nije moguće, jer joj do prijevremene mirovine nedostaje 8 mjeseci staža, ali i pored toga, čak i da ih uplati lično, ne bi mogla u mirovinu, postojalo je dodatnih nešto više od tri mjeseca nedostajućeg staža, koji nije uplaćen, a nije se mogao lično riješiti.

Ta tri mjeseca Nadi nije uplatio jedan od poslodavaca kod kojeg je radila mnogo ranije, a on je i nakon mnogo godina još registrovan, zbog čega prema propisima nije moguće lično riještiti uplatu, već to mora učiniti taj poslodavac. Nakon tog saznanja, Nada je kontaktirala bivšeg poslodavca i pokušala dogovoriti da joj pomogne u rješavanja problema. Ona je ponudila da ona uplati sredstva, samo da on riješi dokumentaciju što je on odbio.

Iscrpljena od pokušaja i prilično ožalošćena Nada je došla u Biro za zapošljavanje da se prijavi na evidenciju i provjeri kakva su joj prava u tom pogledu. O svojim pravima nije znala ništa, a niti kako će nastaviti dalje da se brine o sebi, jer živi sama i nema bliskih osoba. Dolazak u Biro i upoznavanje sa savjetodavcem Medinom Ibrahimović bio je prekretnica za Nadu koja kaže o osobi koju je prvi put u životu srela: „Vratila mi je vjeru u to da postoje dobri ljudi“.

Dokup staža

Kroz prijavu na evidenciju i pregled staža, Medina je Nadu uvrstila u sistem dokupa staža. Služba za zapošljavanje, inače, može dokupiti staž prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH, to jeste mirovinsko i invalidsko osiguranje može osigurati nezaposlenoj osobi kojoj nedostaju do tri godine mirovinskog staža do sticanja uslova za starosnu mirovinu, a u skladu sa propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Zatim, provela ju je kroz sve potrebne korake ka rješavanju problema sa bivšim poslodavcem i uplatom nedostajuća tri mjeseca. Podrška se ogledala u smislu da su zajedno pisale zahtjeve, molbe i odgovore nadležnim organima, a što je dovelo u konačnici do uplate doprinosa.

Trenutno, Nada je sretna i mirna dok čeka rješenje o dokupu staža Službe za zapošljavanje, kako bi mogla otići u zasluženu mirovinu, a to zasigurno znamo jer nas je prilikom posjetie i razgovora u Službi i Birou svojom pričom uvjerila u to, prenosi Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...