Banke u FBiH mijenjaju rokove kredita građanima i tipove kamatnih stopa?

/

Banke koje posluju na području Federacije BiH bi mogle, prema supervizorskim očekivanjima Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), u toku godine preispitati najduže rokove za stambene i hipotekarne kredite, posebno se kada se za ove izloženosti ugovora fiksna kamata stopa.

To je navedeno u dokumentu Agencije za bankarstvo „Supervizorska očekivanja u vezi sa postupanjem banaka u 2024“.

Kreditne politike

Kako je istaknuto, potrebno je da banke prate omjere kolateralne pokrivenosti portfolija komercijalnim i rezidencijalnim nekretninama, te s posebnom pažnjom preispitaju kreditne politike u pogledu korištenih omjera duga u odnosu na vrijednost kolaterala (LTV).

-Ograničavanje najdužeg ugovorenog roka stambenih i hipotekarnih kredita može ublažiti nivo kreditnog i kamatnog rizika kojem je banka izložena. Postupanje banaka u ovom pogledu će biti predmet pojačanog praćenja od strane Agencije. – stoji u dokumentu Agencije za bankarstvo FBIH.

Nadalje, sugeriše se „korištenje referentne stope troška finansiranja (RSTF) kao promjenljive komponente kamatne stope u novim ugovorima“, s obrazloženjem da to može može ublažiti kamatno inducirani kreditni rizik kojem je banka izložena, te povećati nivo zaštite korisnika finansijskih usluga i investitora.

Faksimil djela mjera

Također, iz Agencije ističu da bi banke trebale odvojeno vrednovati opcije ugrađene u standardizovane bankarske ugovore kao što su mogućnost prijevremene otplate kredita, prijevremene isplate oročenih depozita ili ograničenje promjene kamatne stope.

Usporeni procesi

Navedene mjere koje se sugerišu samo su neke u nizu nabrojanih budući da je Agencija za bankarstvu na početku ovog dokumenta konstatovala da su geopolitičke neizvjesnosti i dalje prisutne i nepovoljno utječu na ekonomska očekivanja u Bosni i Hercegovini.

-Pored eksternih rizika, unutrašnji faktori koji imaju nepovoljan utjecaj na izglede za ostvarenje značajnijeg ekonomskog rasta proizlaze iz trenutne političke situacije, usporene dinamike procesa pridruživanja EU i nepovoljnih demografskih trendova. Agencija procjenjuje da bi harmonizacija razvojnih politika i ubrzavanje procesa pridruživanja EU moglo podstaknuti rast investicija, te u značajnoj mjeri doprinijeti jačanju stabilnosti finansijskog sektora – ističe se u dokumentu, prenosi Fokus.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...