Države bivše Jugoslavije bilježe najviše stope smrtnosti od raka u Evropi

/

Države bivše Jugoslavije bilježe najviše stope smrtnosti od raka u Evropi, dok je Malta zemlja sa najmanjom stopom smrtnosti od ove opake bolesti. Prema posljednjim podacima Kancelarije EU za statistiku, najveći broj tokom 2021. godine zabilježen je u Mađarskoj i Hrvatskoj.

“Obje države bilježe više od 300 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika; Hrvatska 308,2, a Mađarska nešto više od 309.9”, objavio je Eurostat.

Na trećem mjestu je Letonija sa 283,6 umrlih na 100.000 ljudi, potom Slovenija sa stopom smrtnosti od 277,3 i Srbija u kojoj je taj broj neznatno manji 276,2. Smrtnost na Malti iznosi 198,3 na 100.000 stanovnika.

Podaci o smrtnosti od raka, koji je drugi vodeći uzrok smrtnosti u Evropi nakon kardiovaskularnih bolesti, često se koriste kao indikatori za procjenu uspješnosti zdravstvenih sistema u borbi protiv ove bolesti.

Iako je postignut značajan napredak u borbi protiv ove skupine bolesti, rak je i dalje ključna javnozdravstvena briga i ogroman teret za društva u EU. Evropski plan za borbu protiv raka, predstavljen u februaru 2021., odgovor je EU-a na sve veće izazove vezane za ovu bolest. Sastavljen od 10 vodećih inicijativa i nekoliko pratećih aktivnosti, dio je prijedloga Evropske komisije za snažnu Evropsku zdravstvenu uniju. Evropski plan za borbu protiv raka podržava rad zemalja EU-a na prevenciji raka i osiguravanju visoke kvalitete života oboljelih od raka, preživjelih, njihovih porodica i njegovatelja. Strukturiran je oko nekoliko ključnih područja:

  • prevencija,
  • rano otkrivanje,
  • dijagnoza i liječenje,
  • kvalitetu života oboljelih i preživjelih od raka.

Podsjećamo, svake godine 2,6 miliona ljudi dobije dijagnozu bolesti raka, a ona odnese još 1,2 miliona života. U 2021. rak je bio drugi vodeći uzrok smrti u  EU sa 1,1 milion smrtnih slučajeva, što je bilo jednako 21,6 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva u EU-u.

Procjena je da se oko 40 posto bolesti može spriječiti primjenom postojećih znanja, ali da države članice troše svega tri posto zdravstvenih budžeta na promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Procjena Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da će do 2040. godine biti više od 29,5 miliona novih slučajeva godišnje. Najčešći oblici raka od kojih pacijenti globalno obolijevaju su: rak pluća, rak dojke, rak debelog crijeva, rak prostate i rak želuca, piše Forbes.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...

Vlada FBiH izdvojila 533.000 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s...

Slijedi li kolaps energetskog sistema u Federaciji BiH?

 Energetski sistem u Federaciji BiH je u velikim problemima,...