Provjerite da li se nalazite na biračkom spisku za glasanje na predstojećim izborima

/

Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2024. godine na uvid javnosti izložit će se u periodu od 08. juna do 08. jula, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK).

Dodaju kako je privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 08. maja, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača.

– Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja, lično ili u odsustvu).

Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune – saopćili su.

Također, pozivaju sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine.

Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Da  li ste registrirani” kojem možete pristupiti ovdje.

– Izlaganje privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska – zaključuju iz CIK-a.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

UKC Tuzla razmatra žalbu: Odluka o nabavci linearnog akceleratora u ponedjeljak!

Nakon što je od strane Ureda za razmatranje žalbi...

Očekuje nas velika promjena vremena: Od ponedjeljka mraz i niske temperature

Jutros je u Krajini pretežno oblačno vrijeme sa kišom,...

Stanovnika sve manje, a glasača sve više: Šta se krije iza ove statistike u BiH?

Šestog oktobra održavaju se lokalni izbori na kojima pravo...

Znate li koliko dugo morate čuvati dokaze o plaćenim računima u BiH?

Praksa pokazuje da se znalo događati da stanovnici čuvaju...