Kako se Kurban-bajram slavi u svijetu?

/

Kurban-bajram je među najvažnijim praznicima u islamu, a tradicije za ovaj veliki dan variraju od jednog do drugog kutka planete Zemlje.

Malo više od dva mjeseca nakon ramazanskog nastupa Kurban-bajram. Tradicionalno, ovaj praznik se u muslimanskom svijetu proslavlja klanjem ovaca, koje se smatraju žrtvom. Po islamskim propisima, osim ovaca, žrtvovati se mogu krave, deve i koze. Obično se jedna trećina mesa zadržava za sebe, trećina daje porodici, komšijama i prijateljima, a trećina onima koji nemaju mogućnost da i sami prinesu ovu žrtvu.

Međutim, imajući u vidu da postoji više od dvije milijarde muslimana na svijetu, te da žive u svakom dijelu naše planete, tradicije se razlikuju od države do države. Neke od njih su univerzalne. Prilaganje žrtve gdje je to moguće, dijeljenje novca mlađim članovima porodice i djeci prijatelja, te čestitanje tako što djeca ljube ruku starijima. Odlazak na ranojutarnji Bajram-namaz je također tradicija širom svijeta.

Najveća razlika u ovim tradicijama je svakako prilaganje žrtve. U Bosni i Hercegovini, te u svim zemljama s većinski muslimanskim stanovništvom, prilaganje žrtve se radi porodično. Naravno, postoje propisi, kao što je objavila Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo, ali je dozvoljeno to raditi vlastoručno. U zapadnim zemljama, često ovo nije mogućnost. Tako su mnogobrojni muslimani odlučili na druge načine poštovati ovu tradiciju.

Tako se mnoge muslimanske porodice u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, specifično, odluče poslati novac svojim porodicama u drugim zemljama, ako ih imaju, naravno. U drugom slučaju, odlučuju se na donacije u dobrotvorne svrhe kao zamjenu za prilaganje žrtve. Mnogi biraju taj način i zbog poštovanja prava životinja.

Što se tiče specifičnih proslava, Asocijacija muslimana u Kanadi održava festival koji traje nekoliko dana, u kojem učestvuje hiljade ljudi, te čak dolaze i pojedini političari koji nisu islamske vjere. Tokom ovog festivala, organizuju se sportski turniri, različite manifestacije te prigodan program za djecu, kao i predstavljanje hrane iz različitih dijelova svijeta.

U Bangladešu pripreme za proslavu ovog praznika traju i do mjesec dana. Kurban-bajram se u ovoj državi smatra i festivalskim praznikom, a ključni dio proslave je prodaja tradicionalnih slatkiša, koji se znaju spremati sedmicama. Osim slatkiša, predstavlja i prodaje se i tradicionalna odjeća te se otvaraju male suvenirnice.

U Iranu, osim mesa životinje koja je priložena kao žrtva, služe se i druga tradicionalna jela. Najpoznatije od njih se zove Baghali, a radi se o riži koja se pravi zajedno s bobom (vrstom graha) i koprom. Naravno, kao i u ostatku svijeta, prakticira se dijeljenje žrtvovane životinje s porodicom, prijateljima i onima koji nisu imali mogućnost priložiti žrtvu.

U Egiptu je izrazito jaka kultura davanja onima koji su skromnijih mogućnosti. Mnoge bogate porodice, ali i obični građani koji su u toj mogućnosti, stavljaju veliki fokus na davanje siromašnijima, te se velika količina mesa žrtvovanih životinja podijeli kroz dobrotvorne organizacije. Isto tako, u ovoj zemlji postoji specifičan pozdrav koji se govori pri svakoj posjeti porodici i prijateljima. Tradicija je reći ‘kol sana wa inta tayeb’, odnosno ‘Nadam se da će vam svaka godina proći dobro’.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se prate sve tradicije kao i u ostatku svijeta, s razlikom da djeca, osim što dobijaju novac, također i dijele tradicionalne slatkiše oko svog susjedstva. Svi domovi su dekorisani u skladu s ovim velikim praznikom, te porodice učestvuju u zajedničkom doručku, gdje se između ostalog služi i Sheer khorma. Pravi se od osušenog voća, raznih orašastih plodova, mlijeka i šećera. Postoje i drugi sastojci, u zavisnosti od regije.

Također, tradicija koju dijele svi muslimani za ovaj praznik jeste da se svi članovi porodice obuku u najbolju odjeću koju imaju, te Kurban-bajram provedu u širem krugu porodice, prijatelja i komšija.

Izvor: radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ovo je razlog zbog kojeg su nam nametnuli čepove na bocama koji se ne mogu odvojiti

Danas i otvaranje obične plastične flaše dolazi s pomalo...

Novi toplinski val pogodit će Evropu: Temperature do 45 stepeni, evo gdje će biti najgore

Juli su obilježili toplinski valovi širom južne i istočne...

Spid u BiH postao “novi” heroin: Droga koja narušava mozak i izaziva stanje nalik šizofreniji

Prema novim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), sve je...

Broj umrlih hadžija prešao 1.300, većina ih nije imala dozvolu za hodočašće

Broj smrtnih slučajeva na ovogodišnjem hadžu iznosi 1.301, rekao...