Centar ženskih prava iz Zenice pruža podršku ženama u Bosni i Hercegovini

/

Centar ženskih prava iz Zenice, osnovan 17. oktobra 1996. godine, ističe se kao ključna organizacija u borbi za prava žena u Bosni i Hercegovini. U svjetlu događaja koji su potresali zemlju i regiju, kontaktirali smo Centar kako bismo saznali na koji način pomažu ženama.

Selma Badžić iz Centra ženskih prava objašnjava da Centar nudi besplatnu pravnu pomoć ženama i djeci. Servis pravne pomoći djeluje kao advokatska kancelarija, pružajući sve usluge besplatno i prilagođeno svakoj osobi. Uslugama obuhvaćaju područja porodičnog prava, socijalne i zdravstvene zaštite, krivičnog prava te zaštite od diskriminacije. Detaljan popis usluga dostupan je na njihovoj web stranici cenppz.org.ba.

Centar je dostupan ženama širom Bosne i Hercegovine, s uredima smještenim u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu. Bez obzira na radni status ili socijalni položaj, svaka žena izložena nasilju može dobiti pravni savjet, informaciju ili zastupanje pred institucijama u sistemu zaštite.

Osim pravne pomoći, Centar nudi i besplatnu psihološku podršku koja pomaže ženama da sigurnije napuste nasilnu zajednicu, nosi se s kriznim situacijama te razvije mehanizme za prevladavanje traumatskih iskustava i podizanje samopouzdanja.

Centar ženskih prava se ističe i kroz specijalizirane edukacijske programe za sudije, tužitelje, policijske službenike, radnike u socijalnim centrima te zdravstvene radnike. Njihov edukacijski tim radi na jačanju kapaciteta institucionalnog odgovora na problem nasilja nad ženama, uz naglasak na ljudska prava i rodnu jednakost.

Jedan od ključnih projekata Centra je Mreža 4P, mreža specijaliziranih pomagačica koje pružaju podršku ženama širom BiH. Ova mreža omogućava ženama brži pristup informacijama i pravima te podršku u komunikaciji s institucijama u sistemu zaštite.

„Mreža 4P nastala je sa jasnim opredjeljenjem svih članica da svoj društveni angažman usmjere ka ženama koje su doživjele ili doživljavaju nasilje, prepoznajući slabost lokalnih zajednica da razumiju i prihvate sopstvenu ulogu u kreiranju boljeg i sigurnijeg okruženja. 4P je simbol za: P – POMAGAČICA , P – PODRŽAVATELJICA, P – PRISTUP, POSVEĆENOST, PAŽNJA, POVJERENJE, P – PRAVDA.  Pomagačice su prošle zahtjevan i praktičan program obuke koji ih je osnažio da prepoznaju i primjene najbolji model podrške ženama, uvijek imajući na umu njihovu sigurnost i štiteći njihovo dostojanstvo i integritet. Pomagačice su osobe od povjerenja koje su tu da vam pomognu da imate prilagođen, lakši, brži pristup informacijama i pravima, i pruže podršku prilikom komuniciranja sa institucijama u sistemu zaštite. Nema pravog načina kako reagovati nakon proživljenog traumatskog iskustva. Zato nemojte se ustručavati da potražite pomoć i podršku. Pomagačice Mreže 4P su tu da vam pomognu. A kako do pomagačica? Za što brži i lakši pristup uslugama kreirale smo interaktivnu mapu koju je moguće pronaći na linku: https://cenppz.org.ba/mreza-4p/ Pristup mapi je vrlo jednostavan. Moguće je pretraživati pomagačice klikom na jednu od crvenih tačaka, pretragom naziva grada ili imena pomagačice ukoliko ga znate. Centar ženskih prava provodi obuke za buduće pomagačice i time djeluje na kontinuirano brojčano jačanje mreže i povećanje pokrivenosti BiH pomagačicama u lokalnim zajednicama. Centar ženskih prava je idejni tvorac Mreže 4P, mentor pomagačicama, podrška izabranoj koordinatorici mreže i koordinira realizaciju zajedničkih aktivnosti članica Mreže 4P, „ – govori nam Selma Badžić.

U budućnosti, Centar ženskih prava planira nastaviti s pružanjem direktne pravne i psihosocijalne podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja, te unaprjeđivati multi-sektorsku suradnju s institucijama zaštite. Edukacije za profesionalce iz različitih sektora također će biti u fokusu, zajedno s radom na razvoju i unapređenju pravnog okvira.

Poruka Centra ženskih prava ženama koje trpe nasilje glasi: “Nisi kriva za nasilje koje preživljavaš! Niste same – mi smo ovdje da vam pomognemo.”

Za više informacija o Centru ženskih prava i njihovim aktivnostima, posjetite njihovu web stranicu cenppz.org.ba.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Vlada ZDK odobrila poticaje za poljoprivredu, projekte podrške povratku te osposobljavanje pripravnika

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer...

Ministarstvo za privredu dodijelilo poticaj za nastup 22 firme na sajmovima u Tešnju i Zenici

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić potpisao je...

Promjene u ZDK: Novi zakoni, novi pravobranilac, novi izazovi!

Na tridesetprvoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj...

Potpisan ugovor o rekonstrukciji bazena Industrijske škole: Vlada ZDK za prvu fazu radova izdvojila 750.000 KM

Direktor JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica Selvedin Botić...