Zaštita Ozrena i Mokre Megare u fokusu naučnoistraživačkog kampa

/

Udruženje građana Fojničani Maglaj, Mreža za zaštitu prirode, te lokalne organizacije civilnog društva iz Petrova i Doboja, i ove godine organiziraju naučnoistraživački kamp na Ozrenu.

Više od 25 biologa i speleologa iz Bosne i Hercegovine i regiona istraživat će od 17. do 21. jula u biološku raznolikost ovog područja, s posebnom pažnjom na pećinski kompleks Mokra Megara. Dosadašnji nalazi su pokazali da je ova špilja ključno utočište za jednu od najugroženijih vrsta šišmiša, velikog potkovičara, koji je već nestao u nekim europskim zemljama. Tokom zimskog monitoringa, u Mokroj Megari je zabilježen rekordan broj jedinki, što dodatno potvrđuje prošlogodišnje otkriće da je planina Ozren stanište s najbrojnijom populacijom ove vrste šišmiša u Bosni i Hercegovini.

Ohrabruje činjenica da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo važnost dosadašnjih istraživanja i nalaza te će financirati izradu dokumentacije potrebne za zaštitu ovog pećinskog kompleksa. Ta podrška predstavlja značajan korak u dugogodišnjim nastojanjima UG Fojničani Maglaj da se Mokra Megara proglasi zaštićenim područjem prirode i drugim pećinskim parkom u Europi. Naime, prostirući se na površini nešto većoj od jednog kvadratnog kilometra, ovaj speleološki fenomen obuhvaća čak šest špilja s ukupnom duljinom hodnika preko tri kilometra. Za sada jedini pećinski park na Starom kontinentu je Grabovača u Republici Hrvatskoj.

Tokom kampa se nastavljaju mapiranje i inventarizacija prirodnog i kulturnog nasljeđa planine Ozren, koja je prema Prostornom planu Republike Srpske predviđena za zaštitu u rangu nacionalnog parka. Za sada je zaštićen samo jedan od vrhova, Gostilj, poznat po tradicionalnoj manifestaciji branja trave ive koja se od 2018. godine nalazi i na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Svi prikupljeni podaci dosadašnjih istraživanja Ozrena bit će prezentirani na konferenciji krajem godine ali i dostavljeni Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koji je u konačnici i nadležan za provođenje postupka zaštite.

Realizacija kampa, koji će biti smješten u bazi paraglajding kluba ParaGhost, ima izuzetan značaj, budući da osim svoje primarne naučnoistraživačke svrhe, s ciljem zaštite Ozrena i Mokre Magare, doprinosi i transformaciji nekadašnjih ratnih linija u zelene ekološko-turističke rute. Očuvanje i zaštita prirodnog i kulturnog naslijeđa su velika prilika za razvoj lokalnih zajednica i izgradnju održive budućnosti za naraštaje koji dolaze. U tom kontekstu, važno je istaknuti podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koja je osim potpore kampu, osigurala sredstva za razvoj infrastrukture i održivog turizma na ovom području. Ovogodišnji naučnoistraživački kamp Ozren – Mokra Megara ‘24, podržava i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Ponos porodice: Dijana Fejzić je mašinski inžinjer, a sada je i hafiza Kur'ana Časnog

Nova hafiza Bejana mr. Dijana Fejzić, mašinski inžinjer, danas...

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio novootvoreni salon ljepote “UMA” u Doboj Jugu

Općinski načelnik Mirnes Tukić posjetio je novootvoreni salon ljepote...

Osnovna škola “Huso Hodžić” postala pristupačnija za sve učenike zahvaljujući novom liftu!

Osnovna škola "Huso Hodžić" napravila je veliki korak ka...

Tešanj bogatiji za pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite, na porođajnom...