Zdravstvo u fokusu sjednice Vlade ZDK-a, uskoro potpisivanje novog kolektivnog ugovora za ljekare i zdravstvene radnike

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je set odluka o odobravanju sredstava za oblast zdravstva u iznosu od 550.000 KM.

JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu odobreno je 200.000 KM za projekat “Očuvanje zdravlja sportista amatera na području ZDK-a putem redovnih sistematskih pregleda”, dok je za finansiranje projekata javno-zdravstvene djelatnosti medicine rada izdvojeno 28.000 KM.

– JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane odobreno je 120.000 KM za nabavku vakcine protiv bjesnila i sezonske gripe, a posebno je važno istaći da smo izdvojili dodatnih 200.000 KM za drugu fazu izgradnje Ambulante porodične medicine u Željeznom Polju kod Žepča – rekao je premijer Pivić.

Projekat izgradnje objekta Ambulante porodične medicine u ovoj najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici u Općini Žepče vrijedan je 480.000 KM, od čega je Vlada ZDK-a izdvojila 400.000 KM, Općina Žepče 70.000 KM, a JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče preostalih 10.000 KM.

Usvojen je i set odluka iz oblasti socijalne politike i obrazovanja, a premijer Pivić je izdvojio odobravanje 80.000 KM organizaciji “Caritas” Švicarske u svrhu sufinansiranja projekta implementacije mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u školskim objektima u 2024. godini i to: JU OŠ “Džemal Bijedić” Tešanj OŠ “Piljužići” i JU Druga osnovna škola Zavidovići PŠ “Dolina”. Ukupna vrijednost projekta je 167.000 KM, a preostalih 87.000 KM će izdvojiti “Caritas” Švicarske.

Također je najavio i skoro potpisivanje novog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama zdravstva u ovom kantonu, što je, kako je rekao, nastavak poboljšavanja materijalnog položaja svih zaposlenih, nakon što su početkom ove godine povećane plaće uposlenih u obrazovanju, državne službenike i namještenike, kao i pripadnike MUP-a.

– Ovih dana se finalizira kolektivni ugovor za zdravstvo i nadam se da ćemo naredne sedmice imati kolektivni ugovor sa zdravstvenim radnicima. Vrlo je važno da su uposelenici u zdravstvu zadovoljni jer smo svjesni napora koje ulažu u zaštitu zdravlja građana. Znamo kakvu su važnu ulogu imali u vrlo teškim okolnostima pandemije virusa korona. Važno je da je zdravstveni kadar zadovoljan i da ostaje u ZDK-u – rekao je premijer Pivić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...