Komisija bh. Parlamenta odbila inicijativu: Evo ko je protiv da BiH krene ka dvojnom državljanstvu s Njemačkom

/

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržala inicijativu da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke. 

Prema informacijama koje smo dobili, protiv ove inicijative danas su na sjednici nadležne parlamentarne komisije bili članovi iz SNSD-a, a suzdržani su bili iz HDZ-a pa inicijativa nije dobila potreban broj glasova.

Inicijativu je uputio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić iz NiP-a, stranke koja sa SDP-om i Našom strankom čini Trojku, a Trojka sa SNSD-om i HDZ-om čini državnu vlast.

Inicijativa je upućena nakon što je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke koji sada omogućava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva. Sklapanje sporazuma o dvojnom državljanstvu omogućilo bi više od 30.000 bivših bh. državljana da vrate državljanstvo Bosne i Hercegovine, ukoliko to žele, a drugim bh. državljanima da se ne moraju odricati državljanstva naše države u korist njemačkog.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH danas nije podržala ni inicijativu zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić kojom bi Ministarstvo odbrane BiH bilo zaduženo da u roku od 30 dana izmijeni Pravilnik o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na način da omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Protiv ove inicijative danas su bili članovi komisije iz SNSD-a i HDZ-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je prije nekoliko dana razmatrao je apelaciju Emele Kapidžije kojoj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH, te utvrdio da nije povrijeđeno njeno pravo na manifestiranje vjere, piše Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Potražnja za kreditima u BiH u porastu

Potražnja preduzeća za kreditima u Bosni i Hercegovini nastavila...

ZDK: 210 vjenčanja u julu – Znate li koliko ih je završilo razvodom?

U Federaciji BiH u julu ove godine na „ludi...

Faruk Suljović na humanitarnom trilatonu prikupio 22.571 KM za oboljele građane

Faruk Suljović je za oboljele od raka prikupio 22.571...

Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM

Institucije Bosne i Hercegovine u periodu od januara 2021....