Vlada ZDK proglasila epidemiju morbila

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o proglašenju epidemije morbila na području ovog kantona, sa prijedlogom protivepidemijskih mjera koje su pripremili Ministarstvo zdravstva i JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

Služba za epidemiologiju i higijenu INZ-a je zaključno s 18. julom zaprimila i obradila 1.209 prijava zarazne bolesti morbili, a najveća incidenca obolijevanja zabilježena je u Kaknju, Visokom, Zenici i Zavidovićima. Najveći broj oboljelih dolazi iz dobne grupe od 0 do 6 godina starosti, kao i onih od 7 do 14. Od ukupnog broja od 1209 oboljelih, nevakcinisano je čak 92,2 posto.

– Ministarstvo zdravstva je zajedno sa INZ-om usaglasilo protivepidemijske mjere i zauzet je zajednički stav da je u narednom periodu neophodno dalje aktivno pratiti epidemiološku situaciju i pravovremeno reagirati u smislu poduzimanja konkretnih protivpandemijskih mjera s cilje suzbijanja širenja navedene zaraze – rekao je premijer Nezir Pivić.

Vlada je usvojila prijedlog rebalansa budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja kojim su osigurana sredstva za povećanje plaća zaposlenih u javnom zdravstvu ovog kantona.

– Pregovarački tim Vlade i sindikati ljekara i zdravstvenih radnika su usaglasili novi kolektivni ugovor, koji će biti potpisan narednih dana, a predviđa poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu. Ovo je nastavak politike Vlade, nakon što smo početkom godine povećali plate zaposlenim u MUP-u, pravosuđu i javnoj upravi – rekao je premijer Pivić. Naveo je da će plate ljekara biti povećane za 15 posto, a medicinskih sestara/tehničara za 20 posto.

Vlada je usvojila i više odluka o odobravanju sredstava pripadnicima branilačke populacije za rekonstrukciju, odnosno izgradnju stambenih objekata, kao i finansiranja troškova liječenja na osnovu pojedinačnih zahtjeva, a donesene su i odluke o davanju saglasnosti za prevoz učenika tri škole u Tešnju, Kaknju i Zavidovićima.

Također, odobrena su novčana sredstva u iznosu od 3.000 KM za troje takmičara iz ovog kantona u svrhu finansijske podrške za učešće na svjetskom teakwondo juniorskom prvenstvu CHUNCHEON koje se održava u Južnoj Koreji od 20. septembra do 10. oktobra.

Vlada je odobrila 4.500 KM za devet takmičara iz ovog kantona radi učešća na Evropskom prvenstvu u robotici u italijanskoj Breši. Radi se o takmičarima iz tri starosne kategorije koji su plasman na Evropsko prvenstvo izborile na Državnom prvenstvu u robotici za djecu i omladinu održanom u Zenici.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...