U 10 gradova i općina ZDK upisano 3.038 prvačića i 3.105 učenika u prve razrede srednjih škola

/

U prvi razred osnovnih škola na području Zeničko-dobojskog kantona za školsku 2024/2025. godinu upisano je ukupno 3.038 učenika, dok je u srednje škole upisano 3.105 učenika, kazala je u izjavi Darija Kuhar, viši stručni saradnik za predškolsko, osnovno obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih u MONKiS ZDK-a.

Ovo su, napominje Kuhar, podaci s kojima raspolažu Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica za 10 općina i gradova, odnosno koji ne sadrže i podatke o broju upisanih u općinama Žepče i Usora, u kojima je nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem prenesena na općine.

U prethodnoj, školskoj 2023/2024. godini, u prve razrede osnovnih škola u tom kantonu bilo je upisano ukupno 3.015 učenika pa je ove godine upisano i nešto više prvačića, a ta je brojka stabilna već unazad nekoliko godina.

-Najveći broj upisanih učenika na području ZDK je u Zenici – 1028, zatim u Tešnju 518 i Kaknju 390. Najmanje upisanih u prvi razred osnovne škole zabilježen je u Varešu – 43, zatim Doboj Jugu 47 te Olovu 60, kazala je Kuhar.

U prvi razred srednjih škola na području ZDK, ne računajući općine Žepče i Usora, za narednu školsku godinu upisano je 3.105 učenika. Đaci su najviše interesa iskazali za upis u srednje tehničke škole, dok je, dodaje Kuhar, najmanji interes bio za upis u gimnazije.

-Od ukupnog broja upisanih učenika u srednje škole, u gimnazije su upisana samo 552 učenika. Uzimajući u obzir struke, najveći interes učenici su iskazali za medicinsku, elektrotehničku i mašinsku struku, a najmanji za poljoprivrednu, geološku i rudarsku, kaže Kuhar.

Đaci koji se nisu upisali u srednju školu, do početka nove školske godine mogu to učiniti, do popune mjesta, u školama koje nisu upisale planirani broj đaka, a vjerovatno će biti promjena i u broju upisanih u prve razrede osnovnih škola do početka školske godine, koja u ovom kantonu počinje 1. septembra, piše Zenica blog.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nakon osam godina potpisan prvi ugovor za izgradnju vangradske dionice Glavne gradske magistrale

Rasim Kovač, vršilac dužnosti direktora Kantonalne direkcije za ceste...

Grad Zenica bez taxi službe!?

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ističu...

Onkološki pacijenti u ZDK dijagnostiku čekaju dugo, a privatnu plaćaju sami

Onkološki pacijenti s područja Zeničko-dobojskog kantona prisiljeni su da...

Boračkim firmama u ZDK dodijeljeni poticaji za zapošljavanje novih radnika i uspješno poslovanje

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica potpisao...