Biometrijska tehnologija od sada na graničnim kontrolama u BiH

/

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) organizirala je sastanak na kojem je predstavljen projekt uvođenja automatiziranih sistema kontrole granica, poznatih kao ABC ili eGates.

Ovaj napredni sistem, koji koristi biometrijsku tehnologiju za identifikaciju i verifikaciju putnika, ima za cilj olakšati proces prelaska granica i poboljšati efikasnost graničnih kontrola.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Granične policije BiH, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) te međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević, detaljno je predstavio prednosti ovog sistema, naglašavajući kako će implementacija biometrijskih tehnologija omogućiti brži i sigurniji prelazak granica za državljane BiH, uz maksimalno iskorištavanje postojećih biometrijskih putnih isprava.

Sudionici sastanka jednoglasno su podržali inicijativu, naglašavajući važnost brzog uvođenja ovih sistema na sve relevantne granične prijelaze i aerodrome u zemlji. Projekat ne samo da će poboljšati sigurnost i efikasnost graničnih kontrola, već će također povećati zadovoljstvo putnika i ojačati ukupnu sigurnost države.

Kroz ovu inicijativu, BiH se usklađuje s ciljevima EU Digitalne strategije, posebno onima koji se odnose na unapređenje digitalne infrastrukture i interoperabilnosti. Uvođenje ovih tehnologija predstavlja značajan korak naprijed u modernizaciji graničnih procedura, doprinoseći time industrijskom razvoju i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, prenosi Crna hronika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...