Zavod PIO FBiH počeo sa isplatama posmrtnina porodicama u RS-u čiji su članovi primali penziju u FBiH

/

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje počeo je sa isplatama posmrtnina porodicama preminulih penzionera koji su živjeli u manjem bh. entitetu RS, a primali penzije u Federalnom zavodu PIO, rečeno je za Faktor iz Zavoda PIO FBiH. 

Po zahtjevu Kantonalnog suda u Sarajevu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u maju ove godine je utvrdio da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju u članu koji se tiče isplate posmrtnina nije u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Tačnije, da nije uredu da se posmrtnine isplaćuju porodicama preminulih penzionera koji su živjeli na području FBiH, Brčko distrikta, a da se istovremeno ne isplaćuju i porodicama preminulih penzionera koji su primali penzije iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a živjeli na području manjeg bh. entiteta RS.

– Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, konkretnije članom 147. propisano je pravo naknade pogrebnih troškova u visini prosječne penzije isplaćene u mjesecu prije smrti korisnika penzije. Pravo na naknadu pripadalo je nasljedniku – članu uže porodice, koji izmiri troškove sahrane sa prebivalištem na prostoru Federacije BiH i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine.

Po zahtjevu Kantonalnog suda u Sarajevu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 30.05.2024. godine presudio da član 147. stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u dijelu kojim je propisano: “sa prebivalištem u Federaciji BiH i Distriktu Brčko Bosne i Hercegovine”, te član 2. stav 3. Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, nisu u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12. uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nakon objavljivanja Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pristupilo se usklađivanju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, a u toku je postupak i izmjene i dopune Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije – naveli su za Faktor iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i dodaju:

– Dakle, bez obzira na mjesto prebivališta, posmrtnina pripada nasljedniku – članu uže porodice ukoliko podnese zahtjev u roku od tri mjeseca od dana smrti korisnika penzije.

Posmrtnina iznosi 622 KM

Kažu kako su do danas zaprimili oko 20 zahtjeva nasljednika čije je prebivalište na prostoru entiteta BiH – Republika Srpska, a za 13 zahtjeva je donesena Odluka o isplati naknade.

– Rok za donošenje Odluke o isplati predmetne naknade je 30 dana, odnosno najkasnije 60 dana od dana podnošenja zahtjeva, u skladu sa članom 13. Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije, donesenog od Upravnog odbora PIO 27.02.2018. godine.

Visina naknade trenutno iznosi 622,87 KM, a odnosi se na naknade koje se ostvaruju iza preminulih korisnika penzije tokom mjeseca jula 2024. godine.

Finansijskim planom za 2024. godinu predviđen je utrošak ukupno 8.000.000 KM u svrhu naknade pogrebnih troškova, a u prvih šest mjeseci realizirano je 3.115.834, 32 KM što iznosi 38,95 posto od ukupno planiranih sredstava za ovu godinu. Procjenjujemo da ćemo do kraja 2024. godine moći isplatiti sve prispjele zahtjeve i da Odluka Ustavnog suda BiH neće značajnije utjecati na dinamiku isplate naknada pogrebnih troškova – kazali su nam u Zavodu PIO FBiH.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...