Sve više teških bolesti, preko Fonda solidarnosti FBiH liječeno 31.109 pacijenata

/

Broj osoba kojima je potrebna usluga ili lijek iz programa koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti svake godine veći je za devet posto, piše Večernji list BiH. Riječ je o onima koji vode bitku s nekom od najtežih bolesti, a takvih je, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, prošle godine na području ovog bh. entiteta bilo više od 31.000.

Naime, kako su naveli iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u svom odgovoru na jedno od zastupničkih pitanja postavljeno u Zastupničkom domu Federacije BiH, tijekom 2023. godine ukupan broj liječenih pacijenata kojima su financirani lijekovi i/ili usluge iz programa Fonda solidarnosti iznosio je 31.109.

Nadalje ističu kako je broj pacijenata kojima su potrebni lijekovi ili usluge iz programa Fonda solidarnosti sigurno veći ako se uzme u obzir da su evidentirane liste čekanja za pojedine lijekove ili usluge.

Gledano pojedinačno po kantonima, tokom prošle godine sredstvima iz ovog fonda liječeno je najviše osoba iz Sarajevskog kantona, njih 7796, zatim iz Tuzlanskog – 6475 te Zeničko-dobojskog 6048.

Preko Fonda solidarnosti u 2023. godini, prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, iz BPK liječene su 362 osobe, HNK 3379 osoba, Kantona 10 622 osobe, PK 330 osoba, SBK2413 osoba, USK 2591 osoba te ZHK 1093 osobe.

– Napominjemo da je prosječna stopa porasta broja pacijenata kojima je potrebna usluga ili lijek iz programa koji se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti u proteklim godinama 9 posto godišnje, što znači da je potrebno svake godine osiguravati veća sredstva – zaključili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Inače, Fond solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine osnovan je u cilju ostvarivanja jednakih uvjeta za provođenje obveznog zdravstvenog osiguranja u svim kantonima, za određene prioritetne vertikalne programe zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju i za pružanje prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti. Time je osigurano finansiranje liječenja najtežih oboljenja za sve osigurane osobe u Federaciji BiH pod istim uvjetima, bez obzira na kantonalnu pripadnost pacijenata i finansijsku moć kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Odluka o listi lijekova

Sredstva federalnog Fonda solidarnosti osiguravaju se iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz sredstava budžeta Federacije BiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz sredstava Fonda solidarnosti finansiraju se: usluge definirane na listi usluga Fonda solidarnosti; lijekovi Fonda solidarnosti navedeni u odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti i naputku o primjeni odluke o listi lijekova; liječenje povratnika u Republiku Srpsku te liječenje u inozemstvu u skladu s pravilnikom o liječenju u inozemstvu.

Na listu lijekova Fonda solidarnosti uvršteni su lijekovi za terapiju malignih neoplazmi, lijekovi za terapiju malignih neoplazmi s posebnim režimom propisivanja, imunosupresivi, lijekovi za liječenje hepatitisa C i B, lijekovi za liječenje multiple skleroze, lijekovi u tretmanu hemodijalize, lijekovi za liječenje hemofilije, biološki lijekovi za liječenje upalnih bolesti debelog crijeva (Morbus Chron, ulcerozni kolitis), antiretrovirusni lijekovi, humani imunoglobulin, lijekovi za profilaksu respiratornog sincijalnog virusa, kao i tuberkulostatici.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...