Ko u Parlamentu FBiH koči donošenje regulacionih i prostornih planova, imamo plan 1981-2000. godina

/

Federalni revizori upozoravaju da je zbog nedonošenja prostornog plana u Federaciji BiH, u primjeni Prostorni plan 1981-2000. godina. Ukazuju da nedonošenje planova ima višestruke posljedice na razvoj i unapređenje a može utjecati na zaštitu okoliša. Ovdje je akcenat na Parlamentu Federacije koji ne usvaja regulacione planove.

Za Blagaj usvojen nacrt zakona

– Prijedlog prostornog plana FBiH za period 2008-2028. godina, Zastupnički dom Parlamenta FBiH je usvojio 2014. godine, ali još nije razmatran u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prijedlog regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina upućen je Vladi FBiH, koja ga je usvojila 2018. godine, a Zastupnički dom FBiH donio je 15.10.2020. godine.

Nacrt regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina – prihvatio je 19.10.2020. Zastupnički dom Parlamenta FBiH, te može poslužiti kao osnova za izradu prijedloga regulacionog plana.

Iako je Ministarstvo putem Vlade FBiH slalo urgencije za razmatranje dostavljenih materijala Parlamentu FBiH, u tekućoj godini regulacioni planovi nisi bili uvršteni u dnevni red na održanim sjednicama. Stoga konstatujemo da se aktivnosti na donošenju i implementaciji prostornih i regulacionih planova na teritoriji FBiH ne provode blagovremeno jer Parlament FBiH ne razmatra dostavljene nacrte i prijedloge. Za njihovu izradu do 31.12.2023. godine utrošeno je 7.526.955 KM – stoji u Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva prostornog uređenja za 2023. godinu.

Upozoravaju da važeći Zakon o koncesijama u FBiH iz 2006. godine nije usklađen sa ostalim zakonskim propisima koji regulišu upotrebu prirodnih resursa.

Zakon nije u skladu sa direktivama zaštite okoliša

– Nisu predviđene ni kaznene odredbe za korisnike prirodnih resursa koji nisu potpisali ugovor o koncesiji, zbog čega prirodni resusrci FBiH nisu zaštićeni. Također, Komisiji za koncesije FBiH istekao je mandat 2012. godine, a u 2023. djelovala je sa dva od sedam članova propisanih Zakonom. U 2023. Ministarstvo i Vlada FBiH nisu poduzimali aktivnosti na imenovanju komisije. Imajući u vidu navedene zakonske neusaglašenosti po pitanju koncesija u FBiH, prikupljeni prihodi po ovom osnovu u 2023. godini iznose 132.771 KM – naveli su federalni revizori.

Dodaju kako Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac aktivnosti na izradi nacrta zakona o koncesijama, nije dostavilo prijedlog Vladi FBiH, iako postojeći zakon nije u skladu sa svim zahtjevima četvrtog energetskog paketa, direktivama zaštite okoliša, novim Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i drugim važnim aktima.

– Ovim zakonom treba zaštititi prirodu i prirodna bogatstva, koja su postojećim Zakonom o koncesijama FBiH ugrožena jer nisu ni predviđene kaznene odredbe za korisnike prirodnih resursa koji nisu potpisali ugovore o koncesiji – stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su se dotakli i pomoći Stocu za saniranje posljedica zemljotresa.

U prvom kvartalu 2024. nije prebačen novac Stocu

– Transfer za pomoć gradu Stocu za saniranje posljedica potresa na području grada Stoca je odobren u iznosu od 600.000 KM. Transfer je odobren kao amandman uvršten u budžet ministarstva i zbog tehničke greške prilikom ugrađivanja nije se mogao realizovati do Izmjena i dopuna m+budžeta, nakon čega je Vlada FBiH 30.11.2023. godine usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava, piše Faktor.

Potpisan je ugovor sa Gradom Stocem 11.12.2023. godine, sa utvrđenim rokom realizacije sredstava 31.12.2024. godine, uz mogućnost produženja za šest mjeseci. Uvidom u izmirene obaveze ministarstva u prvom kvartalu 2024. godine utvrđeno je da plaćanje nije izvršeno, iako je Programom definisano da će ministarstvo u roku 30 dana od stupanja na snagu Programa cjelokupan iznos sredstava prenijeti Gradu Stocu – navodi se u izvještaju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...