Evropska unija zabranila dio TikToka, u BiH sve još na pojedinačnim inicijativama

/

Nakon što su Evropski parlament, Evropska komisija i Vijeće Evropske unije, tri glavne institucije Evropske unije, zabranile TikTok na uređajima osoblja te je zastupnicima i administrativnom osoblju savjetovano da uklone TikTok i sa svojih osobnih uređaja, nedavno se otišlo i korak dalje, piše Večernji list BiH.

Kršenje zabrane i kazne

TikTok se obvezao kako će unutar Europske unije zaustaviti svoj program nagrada u sklopu TikTok Litea nakon što ga je Europska komisija natjerala na taj korak zbog bojazni da su ciljane skupine u tom programu djeca i kako se njime potiče digitalna ovisnost. Sada će Europska komisija pratiti kako TikTok ispunjava obećanje da će zaustaviti program i da neće pokretati sličan kojim bi zaobišao pravila. Prekrši li zabranu, slijedi novčana kazna.

Postupak protiv TikToka prvi je slučaj koji je Komisija zaključila na temelju akta o digitalnim uslugama 105 dana nakon pokretanja postupka protiv te platforme. TikTok Lite nova je posebna verzija aplikacije TikTok. Nakon što je program pokrenut u Španjolskoj i Francuskoj u travnju ove godine, Europska komisija izrazila je zabrinutost u vezi s programom “Rewards” (nagrade) na Lite TikToku, koji je korisnicima omogućio zarađivanje bodova za gledanje videozapisa, stavljanje sadržaja, praćenje, pozivanje prijatelja da se pridruže TikToku i drugo. Europska komisija bila je zabrinuta zbog toga što je program pokrenut bez prethodne temeljite procjene rizika koja podrazumijeva, posebno u vezi s učinkom ovisnosti, i bez poduzimanja mjera za smanjenje rizika.

Program “Rewards”, koji može potaknuti stvaranje ovisnosti, mogao bi imati negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje korisnika. To je posebno važno za maloljetnike, koji mogu imati povećanu osjetljivost na takve značajke, objavili su iz Europske komisije. Zemlje Evropske unije nisu jedine koje rade na ograničavanju ove platforme, naime, niz je svjetskih zemalja koje su potpuno ili djelomično zabranile korištenje aplikacije TikTok. Među ostalima, tu su Afganistan, Australija, Belgija, Kanada, Kina, Danska, Amerika…

TikTok je jedna od najpopularnijih platformi među djecom i mladima u BiH, a polemika oko toga treba li ova aplikacija biti dostupna vođena je nekoliko puta, uglavnom nakon određenih slučajeva koji su završili tragično zbog njezina korištenja, međutim sve je uvijek ostalo na pojedinačnim inicijativama.

Naime, jedan od većih problema spomenute internetske platforme su vrlo često suludi izazovi koji u nekim slučajevima, nažalost, imaju tragične posljedice. Tako je zbog sudjelovanja u jednom od tih izazova koji nosi naziv “krvavi novac” prošle godine ozlijeđeno osam učenika jedne škole u BiH. Iz škola su upozoravali na izazov u kojem djeca osnovnih škola legnu na cestu i čekaju da naiđe automobil riskirajući da ih pregazi.

Ništa manje nije opasan izazov gušenja, zbog kojeg je jedna djevojčica u Italiji izgubila život. Jedan od izazova koji je posebno užasno stomatologe je onaj u kojemu su korisnici aplikacije snimali kako turpijaju zube. Tako su pokušali izravnati svoje zube, no stomatolozi su upozoravali da tako zapravo mogu samo napraviti nepopravljivu štetu zubima. Razbijanje lubanje još je jedan od iznimno opasnih izazova u kojemu dvije osobe nagovaraju treću da skoči u zrak, a potom joj izmaknu noge i treća osoba tada pada na leđa, a nerijetko i na glavu.

Posljedice katastrofalne

Liječnici su snažno osudili ovaj izazov, ističući da to može dovesti do ozbiljnih i za život opasnih ozljeda. Drugi problem je nedopušteno snimanje trećih osoba i objava tih videa, što može značajno utjecati na izazivanje psihičkih problema te dovesti do tragičnih posljedica. BiH još uvijek pamti slučaj samoubojstva 22-godišnjeg mladića iz BiH Mladena Dulića koji je skončao život nedugo nakon što je na društvenim mrežama TikTok i YouTube objavljen video zapis u kojemu ga se ismijava dok traži posao.

Specijalistica psihijatrije i subspecijalistica sudske psihijatrije Maja Blagojević nedavno je za medije izjavila kako društvene mreže, posebno kod djece i tinejdžera, utječu na razvoj mozga:

– Sam TikTok, a i sve ostale društvene mreže koje su trenutačno aktualne i koje se nude, utječu na razvoj mozga, posebno djece i tinejdžera jer u ranim i srednjim 20-im godinama mozak se posebno razvija, što je jedan od djelomičnih razloga za pad koncentracije, poremećaj pažnje. Također, utječe i na emocionalni i socijalni razvoj djeteta te, zapravo, poslije dovodi do toga da imaju problem u komunikaciji u stvarnom životu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...