Ko u FBiH može u izuzetnu starosnu prijevremenu penziju i da li se u tom slučaju penzija umanjuje za određeni postotak?

/

Jedno od najčešćih pitanja upućenih Federalnom zavodu za penzijsko i invalisko osiguranje jeste ko može ostvariti pravo na izuzetnu privremenu starosnu penziju i da li je tačno da se onima koji ispune uvjete za ovu penziju, zbog prijevremenog odlaska, umanjuju penzije za određeni postotak.

Iz Zavoda PIO FBiH navode, između ostalog, da u ovoj, 2024. godini u prijevremenu starosnu penziju mogu otići žene sa navršenih 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjesecu staža osiguranja.

Što se tiče muškaraca, pravo u 2024. godini na ovu penziju imaju oni sa 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

U 2025. godini u izuzetnu prijevremenu penziju mogu otići žene sa 59 godina života i 34 godine staža osiguranja. U 2026. godini žene sa 59 godina i šest mjeseci života i 34 godine i šest mjeseci staža osiguranja, u 2027. godini sa 60 godina života i 35 godina staža osiguranja. Zatim, u 2028. godini u izuzetnu prijevremenu starosnu penziju mogu otići žene sa 60 godina i šest mjeseci života i 35 godina i šest mjeseci staža osiguranja.

Ko ima pravo na porodičnu penziju i može li paralelno i raditi?

Kada je riječ o muškarcima, u ovu penziju naredne godine mogu otići oni sa navršenih 64 godine života i 39 godina staža osiguranja a u 2026. godini za 64 i po godine života i 39 i po godina staža osiguranja.

Tako je uređeno Zakonom o penzijskom i invalidskom.

Svima koji odu u prijevremenu starosnu penziju umanjuju se penzije na način da se za svaki mjesec ranijeg odlaska, u odnosu na propisanih 65 godina života, iznos ostvarene penzije umanjuje za 0,3 posto, odnosno, četiri posto na godišnjem nivou.

Naprimjer, ukoliko žena ode u penziju sa 63 godine života, penzija joj se umanjuje za osam posto. To umanjenje je trajno.

– Ta prijevremena penzija neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim penzijama. Umanjenje penzija, ako se ide ranije, je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Evo ko sve može u FBiH raditi nakon odlaska u penziju

Smisao umanjenja penzija je da destimulira ljude da odu ranije u penziju, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto – kazao je ranije za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO, prenosi Faktor.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Kolege Moamera Kasumovića zgrožene nakon što se otkrilo da je bludničio nad maloljetnikom: Ovo je lice monstruma i zla!

Javnost je zgrožena činjenicom da je glumac Moamer Kasumović...

Vještačenje u Centralnoj banci: Marka i 100 KM dominiraju među lažnim parama

Na adresu Centralne banke Bosne i Hercegovine od početka...

Čak 1.300 građana u FBiH čeka spasonosni lijek: “Ljudi nam bukvalno umiru na rukama”

Gotovo 1.300 građana u Federaciji BiH čeka na spasonosni...

Registar pedofila u FBiH uskoro na snazi: Poznato ko ima pristup i u kojim slučajevima su obavezne provjere

Pravilnik o registru pedofila u FBiH napravljen je i...