Da li znate da prilikom glasanja za općinska vijeća možete izabrati samo tri imena

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 6. oktobar, važno je napomenuti nekoliko tehničkih izmjena koje utiču na sam proces glasanja.

Visoki predstavnik Christian Schmidt unio je promjene u Izborni zakon BiH s ciljem sprječavanja zloupotreba. Jedna od ključnih promjena odnosi se na biračke odbore, koji više ne mogu biti potpuno politički kontrolisani. Osim toga, uvedena je i novost u samom glasanju.

Za razliku od ranijih izbora, kada su birači mogli zaokružiti neograničen broj kandidata unutar jedne političke opcije, sada mogu zaokružiti najviše tri imena. Da bi glas bio važeći, birač mora glasati za jednu stranku, a dozvoljeno je staviti znak x pored maksimalno tri imena s liste te stranke.

U slučaju da birač zaokruži više od tri kandidata, glas će se računati samo za stranku, a to će koristiti nosiocima liste. Ova promjena čini liste znatno zatvorenijim, pa je pozicija kandidata na listi sada ključna.

Također, da bi kandidat napredovao na listi, mora osvojiti najmanje 10% glasova stranke. Zato je važno da birači znaju da glasanje za više od tri kandidata zapravo daje prednost stranci i nosiocima liste, a ne direktno tim kandidatima.

Na predstojećim izborima kandidiraju se i brojni zvaničnici koji već obnašaju funkcije na višim nivoima vlasti. Prema pravilima CIK-a, kandidati poput državnog ministra Sevlida Hurtića (kandidat za odbornika u Doboju), federalnog ministra Kemala Hrnjića (kandidat za gradsko vijeće Bihaća) i federalnog parlamentarca Arnela Isaka (kandidat za gradsko vijeće Zenica), ako budu izabrani, mogu “zalediti” mandat u vijeću i nastaviti s trenutnim funkcijama. Nakon isteka trenutnog mandata, u roku od sedam dana mogu aktivirati osvojeni mandat na lokalnim izborima.

 

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Zahida Binakaj: Hrabrost, inovacija i posvećenost zajednici

Zahida Binakaj, doktor farmaceutskih nauka i kandidatkinja na listi...

Hamza Hotić: Tešanj zaslužuje da bude jedno od regionalnih centara košarke

Hamza Hotić je dugogodišnji društveni i sportski radnik. Dugi...

Saopštenje za javnost: Poziv na odgovornost i konstruktivnu kampanju

Snaga naroda Tešanj uputila je saopštenje za javnost koje...

Dodik: Šef CIA-e nije babaroga, on je rezuman čovjek – Srpska nema i nikada nije imala plan secesije

"Već 10 godina govorim kako Republika Srpska nema plan...