Ovih 5 namirnica je ključ za zdravu i lijepu kožu: Već ih imate u vašim domovima

/

Određena hrana može pomoći kod kožnih oboljenja kao što može i pogoršati stanje kože, rekla je dijetetičarka Carolina Schneider.

-Hrana bogata cinkom, poput sjemenki bundeve, leće, graha i indijskih oraščića, također pomaže zdravlju kože reguliranjem proizvodnje ulja i smanjenjem upale. Cink ima ulogu u kontroli proizvodnje masnoće jer smanjuje količinu muških hormona (androgena) koji mogu pridonijeti aknama i masnoj koži – objašnjava ona.

Hrana bogata cinkom može biti posebno korisna za liječenje neuravnoteženih hormona, koji imaju tendenciju iritirati kožu.

Promjena boje i ožiljci također se mogu spriječiti hranom koju jedemo, posebno hranom koja je bogata antioksidansima, proteinima i vitaminom C, piše Real Simple.

-Hrana poput divljih borovnica, malina, kelja, špinata, brokule i mrkve smanjuje oksidativni stres, koji je povezan s poremećajima pigmentacije kože poput melazme – objašnjava Schneider.

Ovih pet namirnica mogu pomoći da koža postane čista.

1. Masna riba

Masna riba poput lososa i sardina prepuna je protuupalnih sastojaka, prema dijetetičarki Holiday Durham.

-Omega-3 igra ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti presudno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja okoliša – objašnjava ona. Bilo da je u salati ili lagano pečena s prilogom od brokule, masna riba izvrsna je hrana za čistu kožu.

2. Paradajz

One nisu samo ukusne, jedenje paradajza također može poboljšati teksturu kože.

-Dokazano je da likopen, koji se nalazi u paradajzu, poboljšava teksturu i kvalitetu kože – objašnjava dermatologinja Macrene Alexiades.

Iako je tijelo osjetljivo na oksidativni stres, likopen može umanjiti fizičke nuspojave i poboljšati cjelokupno zdravlje kože.

3. Orasi

-Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i cinkom, koji su ključni za zdravlje kože. Omega-3 može pomoći u održavanju barijere vlažnosti kože, dok je cink važan za zacjeljivanje kože – kaže Durham.

Također su lako prenosivi i savršeni za žvakanje u pokretu. Dodajte šaku oraha svom doručku, ručku ili večeri i primijetit ćete kako vam tekstura kože s vremenom postaje glađa.

4. Paprike

U tijelu postoji velika količina kolagena, a u kombinaciji s hranom bogatom vitaminom C, možemo dati svoj doprinos u povećanju njegove proizvodnje. U jednoj šolji nasjeckane paprike ima više vitamina C nego što je potrebno za naše dnevne potrebe.

-Karotenoidi u paprikama, poput beta-karotena, također pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca, održavajući kožu zdravom i živahnijom – rekla je Schneider.

Pirjajte ih u ljutom umaku ili jedite ovo prirodno ukusno povrće samo da biste iskoristili prednosti.

5. Sjemenke suncokreta

Hranjiva hrana ne samo da pomaže da se postigne čista koža, ona također može zaštititi kožu od vanjskih uslova.

-Sjemenke suncokreta pune su vitamina E, snažnog antioksidansa koji može pomoći u zaštiti kože od vanjskih uslova i podupire zacjeljivanje i regeneraciju kože – kaže Durham.

Dodatni savjeti za postizanje čiste kože

-Pijenje puno vode pomaže u održavanju vlažnosti kože i rješavanju toksina iz organizma – kaže Schneider.

Osim toga, zeleni čaj je još jedan hidratantni napitak koji pomaže smanjiti crvenilo, upalu i ojačati barijeru vaše kože.

Ključno je jesti voće i povrće tokom njihove sezone. Na primjer, cijelo ljeto možete jesti svježe bobičasto voće, dok zimi možete jesti špinat i kelj.

Ne morate potpuno izbaciti mliječne proizvode kako bi postigli čistu kožu, ali smanjenje unosa mliječnih proizvoda može vam pomoći da izbjegnete hormonsku neravnotežu (koja pridonosi aknama i crvenilu). Osim toga, mliječni proizvodi sadrže velike količine ugljikohidrata koji mogu iritirati žlijezde lojnice naše kože, piše Net.hr.

-Smanjenje njihovog unosa čini razliku – objasnila je dermatologinja Alexiades.

Određena hrana može pomoći kod kožnih oboljenja kao što može i pogoršati stanje kože, rekla je dijetetičarka Carolina Schneider.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Brownie s narandžom: Sočan i svjež kolač za cijelu porodicu

Brownie je kolač koji je posljednjih godina dostigao veliku...

Ena Adrović iz Živinica nova je Miss Federacije BiH

Ena Adrović iz Živinica nova je Miss Federacije Bosne...

Novac, uspjeh i sreća posebno čekaju četiri znaka horoskopa

Pripremite se za fantastičan period. Evo četiri horoskopska znaka...

Peruanska jagoda: Mnogi je imaju u bašti, ali ne znaju njene moći – Evo šta sve liječi

Peruanska jagoda, poznata i kao "ljubav u kavezu", postaje...